Chiriţoiu (CC): Unele companii se comportă precum cele sancţionate. Poate ştiu, dar nu le pasă

Consiliul Concurenţei descoperă, în investigaţiile sale, că unele companii au comportamente similare unora deja sancţionate, deşi cazurile finalizate cu amenzi au fost mediatizate, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei (CC).

„În aproape jumătate din numărul investigaţiilor finalizate anul trecut. 93 de companii au recunoscut că au încălcat legea, din 120 de companii sancţionate. Amenda poate fi redusă cu până la 30% din nivelul de bază, dacă ei recunosc înainte de finalizarea investigaţiei sau 20% dacă recunosc parţial. Dar, dacă vin după ce noi am muncit şi am făcut raportul şi suntem în faza finală a audierii, atunci le acordăm numai 15% dacă recunosc total şi 10% dacă recunosc parţial”, a afirmat Chiriţoiu. 

În legătură cu liberalizarea totală a pieţei energiei electrice, stabilită pentru 1 ianuarie 2018, Bogdan Chiriţoiu a susţinut că autorităţile vor monitoriza atent ce se va întâmpla după această dată şi vor interveni pentru a regla piaţa, în cazul în care preţurile vor creşte excesiv. 

„Liberalizarea pieţei de energie este unul dintre succesele din România, la fel şi funcţionarea OPCOM (bursa de energie – n.r.), faptul că am separat producţia de transport, distribuţie şi furnizare. Ne vom uita dacă lucrurile merg bine şi în continuare şi, dacă este nevoie de corecţii, le vom face”, a spus preşedintele Consiliului Concurenţei.

„Preţurile de producători au rămas relativ reduse, în comparaţie cu preţurile din jur. Au fost creşteri pe partea de monopol, de transport, distribuţie, dar acolo reglementatorul a început să pună presiune pe operatori şi a obţinut reduceri de tarife. Sigur, la începutul acestui an, pe fondul condiţiilor climaterice şi al unor declaraţii mai puţin inspirate, a fost o creştere a preţului pe bursa de energie. Acum vedem că lucrurile au revenit spre situaţia anterioară, dar rămânem atenţi, monitorizăm foarte atent această piaţă. Evident, nu ne putem aştepta ca, din prima secundă, consumatorii să fie maeştri ai negocierii contractelor pentru electricitate, deci aici statul trebuie să facă un efort de a informa şi de a monitoriza ce se întâmplă, să ne asigurăm că nu se produc excese”, a mai spus Bogdan Chiriţoiu. 

AGERPRES