Chiriţoiu, Concurenţă: Serviciile publice, domeniu cu un potenţial mare de risipă de bani

Serviciile publice sunt un domeniu cu un potenţial mare de risipă de bani, care ar trebui mai bine reglementat pentru a întări competiţia pe piaţă, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

El a precizat că a cerut Primăriei Capitalei să explice de ce costurile gigacaloriei produse de Electrocentrale Bucureşti sunt mai mari decât în alte oraşe.

Într-un interviu acordat Agerpres, Chiriţoiu a semnalat că, direct sau indirect, aceste costuri sunt plătite tot de consumatori, fie prin facturile la căldură şi apă caldă, fie prin taxele şi impozitele locale.

Totodată, preşedintele Consiliului Concurenţei recunoaşte că piaţa gazelor, pe care autorităţile vor să o liberalizeze la 1 iulie, ridică probleme de competiţie, în condiţiile în care există doar doi producători autohtoni (Petrom şi Romgaz) şi o singură sursă de import: Federaţia Rusă.

Chiriţoiu a mai răspuns, în interviu, de ce îşi doreşte un nou mandat la şefia Consiliului Concurenţei şi care este noua metodă de numire a conducerii instituţiei.

Întrebat care sunt domeniile din România unde concurenţa este şubredă, şeful CC a răspuns: "În special domeniile reglementate. Din acest motiv sunt reglementate, întrucât concurenţa nu se poate manifesta atât de bine".

El a dat ca exemplu o discuţie cu Primăria Bucureşti pe tema – care ar fi costul rezonabil pentru o gigacalorie la Elcen. "Ne-au spus că ei se compară cu altă companie similară bine condusă şi ne-au dat drept exemplu Constanţa. E discutabil dacă Constanţa este un exemplu de bună practică pe această zonă sau nu. Sunt oraşe în România care au costuri mai mici decât Bucureştiul sau Constanţa. Nu la costul pentru populaţie mă refer, ci la cel de producţie", a spus Bogdan Chiriţoiu.

Pentru probleme de acest gen, el a invocat legislaţia Uniunii Europene.

"Ce zice UE? Un serviciu public de acest gen, de interes general, se introduce prin licitaţie. Dacă nu faci licitaţie, trebuie să dai o compensaţie care să fie la un nivel similar cu al unei companii bine conduse. Deci trebuie să ai un benchmark. Diferenţele sunt mari de costuri, şi la apă, şi la energie termică, între oraşele ţării", a spus preşedintele Consiliului Concurenţei.

"Cred că ar fi datoria operatorului şi al proprietarului să ia măsuri să crească eficienţa, nu s-o arunce în spinarea consumatorilor, direct sau indirect. Chiar dacă Primăria nu ia aceşti bani prin tarife, îi ia prin taxe şi tot consumatorii plătesc aceşti bani", a argumentat Chiriţoiu.

Întrebat cum va arăta piaţa gazelor pe 2 iulie dacă se va liberaliza la 1 iulie şi dacă există pericolul ca unele firme să moară, Chiriţoiu a răspuns: "Eu sper că nu. Obiectivul nostru trebuie să fie să nu avem şocuri. Eu sunt de acord cu intenţia autorităţilor de a obliga ca cel puţin o parte din tranzacţii să se desfăşoară pe o piaţă centralizată, similar abordării avute în cazul tranzacţiilor cu energie electrică, unde lucrurile au mers rezonabil de bine, deci este un exemplu pozitiv ce s-a întâmplat pe zona de electricitate, chiar dacă acolo sunt mai mulţi producători".

AGERPRES