Chiriţoiu: OUG 50 nu încalcă legea europeană şi nu e retroactivă

Ordonanţa de urgenţă 50/2010 privind creditele populaţiei nu încalcă legislaţia europeană, nu este retroactivă, iar România nu este singurul stat din UE care a extins prevederile directivei, a spus preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu. Consiliul Concurenţei a adresat autorităţilor naţionale de concurenţă din statele membre UE mai multe întrebări legate de modalitatea de transpunere a dispoziţiilor Directivei 2008/48/EC privind contractele de credit p

Ordonanţa de urgenţă 50/2010 privind creditele populaţiei nu încalcă legislaţia europeană, nu este retroactivă, iar România nu este singurul stat din UE care a extins prevederile directivei, a spus preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Consiliul Concurenţei a adresat autorităţilor naţionale de concurenţă din statele membre UE mai multe întrebări legate de modalitatea de transpunere a dispoziţiilor Directivei 2008/48/EC privind contractele de credit pentru consumatori.

Chiriţoiu a menţionat că a primit răspunsuri de la 11 state membre ale UE şi că în majoritatea cazurilor legislaţia europeană a fost extinsă faţă de ceea ce prevede directiva europeană.

„Probabil că România merge cel mai departe dintre ele. Nu am nelinişti privind legalitatea a ceea ce s-a făcut. Eu mă simt foarte sigur în ceea ce priveşte această ordonanţă de urgenţă, întrucât noi am primit aviz al Ministerului Afacerilor Europene, al Ministerului Justiţiei, iar Comisia Europeană a fost ţinută la curent cu eforturile de transpunere a directivei”, a spus preşedintele CC.
El a precizat că nu anticipează apariţia unor probleme legale, în pofida speculaţiilor existente în ultima perioadă.

Alte state europene au procedat similar

Potrivit datelor Consiliului Concurenţei, Germania, Ungaria, Finlanda, Franţa, Polonia, Grecia şi Letonia au extins prevederile Directivei Europene 48/2008 la creditele ipotecare sau împrumuturile de consum cu garanţie ipotecară, iar unele dintre acestea şi la contractele de leasing.

Totodată, preşedintele CC a explicat că directiva europeană stabileşte unele reguli care trebuie respectate de toate cele 27 de state membre al blocului comunitar.

„România a extins prevederile directivei, adică a luat ideile pe care le are UE şi le-a aplicat şi pentru creditele vechi şi cele cu garanţie imobiliară. Pe zona în care nu se aplică directiva şi pe care nu există alte reguli în momentul de faţă, fiecare face ce crede de cuvinţă”, a spus Chiriţoiu.

România nu s-a angajat în faţa FMI să modifice OUG 50

În ceea ce priveşte scrisoarea suplimentară de intenţie la acordul cu FMI, Chiriţoiu apreciază că România nu s-a angajat să modifice prevederile OUG 50/2010, ci doar să „revadă”, să analizeze, legalitatea acestora şi aplicarea retroactivă.

„Noi considerăm că nu este retroactivitate. Chiar dacă o aplicăm la creditele acordate deja, ordonanţa nu schimbă condiţiile decât pentru viitor, şi nu văd aici o problemă”, a spus şeful CC.

Chiriţoiu a arătat că o suspiciune de neconcurenţialitate pentru instituţia pe care o conduce se referă la rapiditatea cu care băncile au anunţat public o sumă totală a potenţialelor pierderi, ceea ce ar presupune că au făcut schimb de informaţii privind portofoliile şi condiţiile contractelor.