Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat miercuri, la Miercurea Ciuc, referitor la problemele apărute la licitaţiile privind valorificarea masei lemnoase, că este vorba de o criză exagerată şi că a recomandat Romsilva să înceapă licitaţiile de la preţul minim din anul anterior şi nu de la preţul mediu, acuzând această instituţie de o interpretare greşită a legii.
Bogdan Chiriţoiu a explicat că, într-o analiză preliminară realizată anul trecut de Consiliul Concurenţei asupra industriei lemnului, s-a recomandat Romsilva să efectueze licitaţii şi să nu mai facă negocieri directe atunci când vinde lemn, pentru a exista concurenţă, iar statul să obţină un preţ bun, iar acest principiu a fost preluat în Hotărârea de Guvern privind valorificarea masei lemnoase.
În opinia preşedintelui Consiliului Concurenţei, la nivelul Romsilva s-a dat dovadă de un anume exces de zel în interpretarea prevederile hotărârii de guvern respective şi s-a stabilit preţul de pornire la licitaţie ca fiind media anului anterior.
'Acum, ce înţeleg că s-a întâmplat, poate dintr-un anumit exces de zel făcut la nivelul Romsilva, că ei au interpretat prevederile din HG, care spune că se vinde la licitaţie şi în condiţii de piaţă, ei au spus că preţul de pornire la licitaţie trebuie să fie media din anul anterior. Deci, mă uit cât a fost media pentru categoria lemnoasă respectivă, care a fost media preţului anul trecut şi la licitaţie pornesc de la acest preţ. Asta mi se pare o interpretare exagerată a prevederilor legale. Pentru că Hotărârea de Guvern spune doar că trebuie să vândă în condiţii de piaţă. Piaţa nu creşte veşnic, piaţa poate să o ia şi în sus, poate să o ia şi în jos, uitaţi-vă la preţul petrolului. Deci nu e vreo lege a naturii care spune că preţurile trebuie să meargă veşnic în sus', a declarat Bogdan Chiriţoiu.
Acesta a subliniat că înţelege protestele din industrie şi reclamaţiile agenţilor economici, care se plâng de faptul că preţul creşte continuu şi a recomandat Romsilva să înceapă licitaţiile de la preţul minim al anului anterior.
'Noi le-am dat o adresă de clarificare şi le-am spus că noi susţinem că trebuie să vindeţi în condiţii de piaţă (…) Le-am spus că un mecanism pe care îl puteţi folosi- luaţi preţul minim ca preţ de pornire al licitaţiei, luaţi preţul minim din anul anterior şi de la acela vă duceţi în sus. Dacă nu vine la nimeni la licitaţie pentru că preţul e prea mare, atunci reluaţi licitaţia cu un pas mai jos. (…) Eu înţeleg că celor de la Romsilva le e frică că ar putea să apară înţelegeri între participanţii la licitaţii şi să se adjudece la un preţ prea scăzut masa lemnoasă şi de asta insistă să aibă un preţ de pornire destul de ridicat. OK, atunci le-am oferit şi această variantă, le-am spus să ia ca preţ de pornire preţul minim de anul trecut şi de la el urcaţi, se bat companiile şi ajung unde Dumnezeu vor ajunge', a mai spus Bogdan Chiriţoiu.
Acesta consideră că este vorba de o criză exagerată, care s-ar putea rezolva, printre altele, cu bunăvoinţă şi curaj.
'Nu ştiu toate detaliile conflictului între Romsilva şi Minister (…) Cred că cu un pic de bunăvoinţă şi cu o citire deschisă la minte a legii şi poate cu un anumit curaj de a-ţi asuma funcţia în care eşti, cu riscurile pe care le implică, cred că lucrurile ar putea fi rezolvate. Deci, cred că e o criză exagerată în momentul de faţă, dacă ne referim strict la procedura prin care Romsilva vinde lemn', a punctat preşedintele Consiliului Concurenţei.
Acesta a ţinut să sublinieze că instituţia pe care o conduce analizează în continuarea această situaţie şi are pârghiile să intervină atât în cazul în care Romsilva abuzează de poziţia sa importantă pe piaţă cât şi în situaţia în care se vor identifica eventuale dovezi privind înţelegeri efectuate între firmele care cumpără lemn.
'Am sfătuit Romsilva să vândă prin licitaţie, să obţină un preţ corect pentru stat. Dacă cumva Romsilva va abuza de poziţia ei importantă pe piaţă, pentru că are jumătate de piaţă, acolo avem pârghia legală să intervenim împotriva Romsilva. În acelaşi timp, dacă vom identifica dovezi de carteluri, de înţelegeri între firmele care achiziţionează lemnul, le vom sancţiona şi pe acestea. Deci, continuăm analiza, dar ne uităm şi spre Romsilva ce face şi ne uităm şi spre firmele participante la licitaţie. Şi, din punct de vedere al legii concurenţei, există riscuri şi pentru unii şi pentru alţii. În cazul Romsilva, un risc de abuz de poziţie dominantă, în cazul firmelor participante la licitaţie, inclusiv discuţiile publice referitoare la boicoturi şi aşa mai departe, există un risc foarte serios să încheie o înţelegere ilegală, pentru care îi putem sancţiona', a conchis Bogdan Chiriţoiu.
O delegaţie a Consiliului Concurenţei se află în judeţul Harghita pentru a se întâlni atât cu mediul de afaceri, în special cu firmele mici, care sunt mai puţin familiarizate cu legea concurenţei şi riscă, din eroare, să o încalce, cât şi cu autorităţile locale, pentru a discuta subiecte care au legătură cu activitatea Consiliului Concurenţei, cum ar fi legislaţia ajutorului de stat sau cea privind achiziţiile publice.
AGERPRES