Piata autohtona a serviciilor de infrumusetare va depasi valoarea de sase milioane de euro in acest an

De la an la an, romanii investesc din ce in ce mai mult in aspectul fizic. Nu este vorba de vestimentatie, ci de chirurgie estetica. Doar pentru implanturile cu silicon s-a cheltuit anul trecut peste un milion de euro.




In general, barbatilor romani le place cum arata. si, in plus, le este mult mai frica de bisturiu decat femeilor. Nu este o opinie personala, ci una a specialistilor. Din acest motiv, doar 15% din romanii care apeleaza la chirurgia estetica sunt de sex masculin, a calculat chirurgul Dana Jianu, proprietara clinicii Proestetica din Bucuresti. Discret, acest domeniu se schimba radical de la o zi la alta. Romanii au realizat ca imaginea este foarte importanta in societate si privesc imbunatatirea look-ului ca pe o investitie si nu ca pe un moft.



Este o idee pur occidentala, ajunsa si la noi dupa 1990. Mai intai timid, prin intermediul revistelor de life style, pentru ca putin mai tarziu sa castige teren gratie internetului si spoturilor publicitare care promoveaza un anumit tip de frumusete. Interesul tot mai mare al romanilor pentru infatisare a dus la un “boom” al pietei dupa anul 2000, cand numarul clinicilor private de chirurgie estetica ajunsese la 18, doar in Bucuresti, fata de doua, cate erau in 1996. Acum, in toata tara, sunt cam 30 de astfel de clinici.


Toate produsele folosite in chirurgia estetica, de la implanturi mamare la diverse solutii pentru atenuarea ridurilor sau marirea volumului buzelor, sunt importate, in special din Franta, Germania si SUA. Aceste importuri au ajuns in 2004 la aproximativ 1,5 milioane de euro, dupa calculele companiilor care comercializeaza aceste produse. O proteza mamara de calitate (celebrele “silicoane”), de exemplu, poate costa intre 250 si 1.500 de euro, la care se adauga manopera, care poate ajunge la 1.000, 2.000 de euro sau chiar mai mult.



Per total, daca vrei un implant mamar trebuie sa pui pe biroul chirurgului peste 2.000 de euro. Este cazul clinicii Proestetica, unde o astfel de interventie chirurgicala costa intre 2.400 si 3.700 de euro. Chiar daca nu exista o institutie care sa monitorizeze aceasta piata, cifrele vehiculate se refera la un numar de peste 5.000 de interventii chirurgicale in 2005 in clinicile private. Dintre ele, o zecime au fost implanturi mamare. Daca tinem cont de costul unui implant mamar si de cele circa 500 de interventii, inseamna ca anul trecut romancele si-au pus “silicoane” de peste un milion de euro. Dar nu aceasta este valoarea totala a sumelor cheltuite pentru infrumusetarea sanilor. Se mai fac sute de operatii de micsorare de sani, care costa si ele cam 2.000 de euro.



Oricum, in medie, o interventie chirurgicala, fie ca e vorba de implanturi, de lipoaspiratie, fie de lifting, costa cam 1.000 de euro, ceea ce ar ridica la aproximativ cinci milioane de euro valoarea totala a “pietei” de chirurgie estetica. Iar in acest an cifrele vor creste cu siguranta, spun, optimisti, cei care lucreaza in domeniu. “In 2006, piata va creste cu cel putin 30%”, apreciaza medicul primar Radu Voicu, proprietarul clinicii Bendis. Pe ce se bazeaza? In primul rand, pe interesul in crestere fata de imaginea personala, pe frecventa cu care revin in clinici cei care si-au facut o operatie, si vor sa-si modeleze si alte parti ale corpului, si, nu in ultimul rand, pe accesul din ce in ce mai facil la credite bancare. Pentru ca sunt multe persoane care, chiar daca nu au venituri foarte ridicate, fac sacrificii pentru a arata mai bine. “Sunt multe femei care fac credite pentru nevoi personale pentru a putea plati un implant cu silicon sau o injectie de marire a buzelor”, povesteste Voicu. Dar ce mai conteaza cateva mii de euro, cand in joc este frumusetea ta.


Asta nu inseamna ca doar femeile care au unele deficiente fizice apeleaza la maiestria chirurgului. “Majoritatea sunt tinere intre 25 si 35 de ani, fara mari defecte de aspect. Ele fac o fixatie pe o trasatura a fetei sau corpului, influentate de reviste de life style si de televiziune”, spune Mihaela Leventer, chirurg estetician la Dermatostyle.


Dar, nu e de ajuns sa ai sanii Pamelei Anderson sau buzele Angelinei Jolie ca apoi totul sa se rezolve de la sine. De multe ori, dupa operatie apare fenomenul numit de medici “asteptare nerealista” pe care o au unii pacienti, care cred ca bisturiul, crema sau injectia le va schimba viata pentru totdeauna. “Vin pentru ca este la moda sau pentru ca o persoana apropiata si-a retusat un defect fizic”, mai spune Leventer. Dar nu numai femeile vor sa arate ca Tyra Banks. Sunt tot mai multi barbati care, asta e, vor sa semene cu Brad Pitt. Dar nu se poate cand ai burta, peste 100 de kilograme, o multime de riduri si un nas ca al lui Gerard Depardieu. “In general, barbatii vor operatii de corectare a aspectului urechilor, nasului, de indepartare a ridurilor, liposuctie sau chiar interventii pentru marirea buzelor”, spune Dana Jianu de la Proestetica.



Numai ca barbatii nu fac nici un fel de sacrificii financiare, pentru ca cei care merg in clinici se pot plange de aspect, dar nu de bani. “In general, sunt politicieni, afaceristi sau actori cunoscuti”, adauga Dana Jianu. In definitiv, important e ca romanii sunt dispusi sa faca sacrificii pentru a avea un moral ridicat. si, la urma urmei, ce e rau in faptul ca, incet-incet, devenim un popor de top-modele.

Frumusetea In lume

• Primul loc la interventii chirurgicale de infrumusetare este ocupat de Statele Unite, cu 43,92%.


• Europa face concurenta americanilor cu un procentaj de 33,26% a procedurilor de retusare realizate de chirurgii esteticieni, pe locul trei sunt asiaticii (16,54%), in timp ce Africa acopera 4,04% din total. Pe locul cinci se situeaza Oceania, cu 2,23%.


• Interventiile chirurgicale in Occident sunt mai costisitoare decat cele facute in Romania cu circa 2.500 de euro.


• In Europa Occidentala o operatie de retusare a nasului costa 5.500 de euro, iar un implant mamar ajunge la 6.000 de euro. Pentru o injectie cu toxina botulinica se platesc 800 de euro, in timp ce o interventie complexa, ce presupune mai multe proceduri (lipoaspiratie, reducere de riduri, marire de buze) poate depasi 5.000 de euro.


• In Romania, preturile sunt mai mici cu pana la 50% comparativ cu tarile UE, datorita manoperei mai ieftine. Cu toate acestea, sunt putini straini care vin sa se opereze la noi, deoarece cheltuielile aferente deplasarii si cazarii in Romania fac ca pretul total al operatiei sa se apropie de cel din Vest.


SURSA: ISAPS Statistics, companiile