Chișinăul se gândește la naționalizarea Moldovagaz

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a solicitat ministrului Justiției de la Chișinău, Veronica Mihailov-Moraru, revizuirea legislației în domeniul naționalizării. Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței de azi a Guvernului, context în care Recean a subliniat importanța acestui demers pentru eliminarea presiunilor externe asupra țării.

Conform premierului, naționalizarea Moldovagaz ar fi o măsură necesară pentru protejarea intereselor economice ale statului.

Revizuirea legislației și reacția premierului

În discursul său, Dorin Recean a insistat asupra importanței de a acționa rapid și eficient pentru recuperarea activelor strategice ale țării.

Această abordare vine ca o reacție la presiunile economice și politice cu care se confruntă Republica Moldova în contextul relațiilor cu furnizorii externi de energie.

„Noi o să ne facem temele pentru acasă, ca să ne debarasăm definitiv de orice instrument de șantaj.

Doamna ministru Mihailov-Moraru vă rog, în următoarele trei săptămâni, să revizuim toată legislația cu privire la naționalizare în așa fel, încât noi să putem să acționăm acolo, unde, în mod special, avem active strategice și care, apropo, au fost preluate prin forță și șantaj.

Și noi trebuie să recuperăm activele noastre”, a declarat Dorin Recean.

gaz, gaze naturale
SURSA FOTO: Dreamstime

Totodată, premierul a răspuns acuzațiilor Partidului Socialiștilor, care au cerut recunoașterea unor presupuse datorii față de Gazprom, deși Guvernul susține că aceste datorii nu există. Recean a considerat că aceste afirmații sunt nefondate și o încercare de a pune presiune asupra Guvernului.

Ce înseamnă naționalizarea și problema datoriilor

Un alt subiect important abordat de premier a fost legat de datoria de 700 milioane de dolari pe care Gazprom o invocă pentru a justifica sistarea livrărilor de gaze către Republica Moldova. Recean a respins aceste acuzații, subliniind că țara sa nu are o asemenea datorie.

„De menționat că unul din argumentele invocate de Gazprom pentru sistarea livrării gazelor în Republica Moldova este o pretinsă datorie de peste 700 milioane dolari”, a explicat Recean, sugerând că aceste sume nu au fost cheltuite în beneficiul cetățenilor moldoveni.

„În politica moldovenească multe lucruri ciudate s-au întâmplat, dar cred că este pentru prima dată când avem politicieni care acuză propria țară pentru problemele create din exterior.

Este pentru prima dată când bufonii și speculanții politici ai Kremlinului, de aici, de la Chișinău, încearcă să pună presiune pe Guvern ca acesta să accepte să pună pe umerele cetățenilor o datorie inexistentă de peste 700 milioane dolari. O fi fost cheltuiți acești bani pe iahturi, vacanțe, dar nu au fost cheltuiți de către cetățenii R.Moldova”, a menționat Dorin Recean.

Naționalizarea reprezintă procesul prin care un stat preia controlul asupra unor active private, transformându-le în proprietate publică. În acest caz, statul moldovean ar putea să preia controlul asupra Moldovagaz, o companie strategică în sectorul energetic al țării, pe baza unor argumente economice și politice.

Într-un context marcat de presiuni externe și crize economice, autoritățile moldovene vor să se asigure că resursele strategice ale țării sunt protejate și gestionate în interesul național.