"După primele zece zile de mandat am reuşit să eliminăm preţul fix din contracte şi să avem preţ stabilit la nivelul pieţei concurenţiale, ajustat prin mecanisme de corecţie. Ce nu s-a reuşit în 10 ani, am reuşit noi în 10 zile. Un alt succes este că Fondul Proprietatea, acţionar în cadrul Hidroelectrica a revenit în echipa de negociere, a semnat documentele. Ştim că poziţia FP la negocierile anteriare a fost că nu e de acord cu un preţ fix", a afirmat Daniel Chiţoiu.

Potrivit ministrului citat, negocierile sunt în continuare în derulare, urmează alte etape, astfel încât până la finalul lunii mai să fie încheiate renegocierile şi contractele.
De asemenea, ministrul Economiei a spus că aceste contracte bilaterale vor fi transparentizate.

Comisia Europeană a anunţat, în aprilie, iniţierea a cinci investigaţii aprofundate distincte pentru a evalua dacă Hidroelectrica, producătorul român de hidroenergie controlat de stat, a achiziţionat sau a vândut energie electrică la tarife preferenţiale mai multor comercianţi de energie electrică, clienţi industriali şi producători de energie electrică

Contractele încheiate de Hidroelectrica sunt investigate, în prezent, atât de Comisia Europeană, din punct de vedere al unui posibil ajutor de stat, cât şi de Consiliul Concurenţei pentru posibile practici anticoncurenţiale prin blocarea accesului pe piaţa de energie electrică.

  • Interesul nostru nu este de a avea o creştere semnificativă într-un an şi de a trece vânzarea de energie pe piaţa concurenţială. Pierderile înregistrare în aceşti 10 ani, de peste un miliard de euro, puteau să fie beneficii.
  • Privatizătizările vor continua şi vom păstra programul deja agreat, nu se vor mai face modificări
  • România este singura ţara care generează rentabiltăţi superioare pentru investitorii straini. O analiză mai atentă va scoate la iveală că România este o economie emergentă şi are zone de ineficientă care pot fi captate de investitori.
  • România are 3 milioane de români care sunt în afara graniţelor. Dacă noi putem să le oferim condiţii în ţară, mare parte se pot întoarce.
  • Am lansat legea şi strategia pentru IMM-uri, care va crea bazele dezvoltării acestora în România, chiar dacă nu e o lege perfectă şi trebuie dezbătută public. După cum ştiţi, înainte de declararea oficială de creştere economica a României era de 5% sau 6%, iar acum este de 2% sau 3%. Creşterea reală este de 0 sau 1%.