La Forumul Top Angajatori, organizat de Revista Capital joi, 22 septembrie, au participat Cristian Vasilcoiu, Secretar de Stat Ministerul Muncii, Gabriel Biriș, avocat, expert fiscalitate, Elena Cozianu, director HR Altex Romania, Elena Panțîru, Consilier Juridic Pro VP și reprezentant al Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă (PIFM), dar și Christian von Albrichsfeld, General Manager Continental România.
Christian von Albrichsfeld, General Manager Continental România, a vorbit despre transformările din ultimele luni de zile, dar și despre efectele pe care inflația le are.
Acesta a explicat că au fost angajați oameni din mai multe țări, însă autoritățile nu au fost deloc pregătite pentru un val de angajați străini. Drept urmare, mulți dintre aceștia s-au întors în țările lor odată cu expirarea vizelor.
Angajații străini, trimiși înapoi după expirarea vizelor
„Noi am angajat oameni din țările care au fost menționate, dar autoritățile locale nu au fost pregătite pentru un nou val de angajați străini. Am fost nevoiți să îi trimitem înapoi în țarile lor, pentru că le expiraseră vizele.
Suntem de ani de zile într-o transformate majoră, care merge către mașinile electrice și de drive sharing, deoarece sunt prea multe mașini în momentul de față, iar spațiul este limitat. Nu putem să facem 10 benzi, nu suntem în Dubai, a spus acesta la Forumul Top Angajatori organizat de Revista Capital.
În ceea ce privește efectele inflației și ale majorării prețurilor la energie, managerul general al Continental România susține că situația devine din ce în ce mai dificil de gestionat.
Potrivit acestuia, prețul energiei electrice a ajuns la valori record, iar productibilitatea este dificil de menținut. O altă problemă adusă în discuție de acesta este cea structurală.
Mai exact, Christian von Albrichsfeld susține că doar o treime dintre oamenii înregistrați pe câmpul muncii ajung să își plătească taxele și impozitele.
Efectele inflației asupra companiilor din România
„Inflația și creșterea prețului energiei sunt din ce în ce mai greu de gestionat, deoarece prețul electricității a crescut cu 300%, iar în condițiile acestea este greu să menținem productibilitatea. Un om nu este dispus să plătească o mașină de trei ori mai mult.
România are o problemă structurală. Știm că doar 5.000.000 de oameni sunt înregistrați în câmpul muncii. Aici mai puțin de o treime plătesc taxe și impozite. Merge, într-o direcție în care să găsim bani”, a mai adăugat el.
Christian von Albrichsfeld susține că mediul de afaceri și Guvernul României trebuie dă discute deschis astfel încât să poată fi obținută o politică fiscală care să fie benefică pentru ambele părți.
El a mai explicat că momentan se trăiește din bani europeni, dar mai sunt și alte lucruri care trebuie făcute pentru dezvoltare.
Christian von Albrichsfeld a făcut referire la digitalizare, care este extrem de importantă nu doar în România ci și la nivel european.
Mediul de afaceri și Guvernul României trebuie să aibă o discuție ”serioasă”
„Trebuie ca mediu de afaceri să aibă o discuție foarte serioasă cu Guvernul și să prezentăm ce dorim să facem. Să obținem o politică fiscală care să ne ajute să funcționăm. Trăim din bani care vin din UE. Eu nu mai cred că PNRR-ul o să mai vină pe viitor, pentru că există țări în Europa care se dezvoltă. Trebuie să sprijinim producția și să începem să trăim sustenabil.
Digitalizarea va fi o parte foarte importantă în viitor. Avem nevoie de o strategie care nu este doar în România, ci și în Uniunea Europeană. În Europa trebuie să fim foarte foarte atenți. Trebuie sa găsim o soluție cum să mărim forța de munca în România”, a mai punctat acesta.
Christian von Albrichsfeld susține că România și Europa se află în pericol de recesiune, iar sprijinul companiilor este esențial.
O soluție, spune el, o reprezintă plafonarea prețului la energie pentru companii, astfel încât viitorul să nu mai fie atât de sumbru.
„Pentru mine sunt probleme pe care le-am mai ridicat, este improtant să avem același dialog, mai ales acum când suntem în pericol de recesiune, să sprijinim companiile. Trebuie să plafonăm mai mult preturile la energie pentru companii. 23-24% din români lucrează în agricultură. Problemele cu vizele trebuiesc rezolvate. Trebuie să asigurăm viitorul” a mai spus acesta la Forumul Top Angajatori.