Principala piaţă de desfacere pentru gazul din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră este România, dacă OMV Petrom va decide să continue investiţiile în exploatare cu acest proiect, după cum a subliniat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom.
Primele gaze ar putea fi extrase în 2027
„Ne dorim ca România să fie principala piaţă pentru acest gaz, aici sunt clienţii, aici este majoritatea clienţilor. Atunci când treci graniţa plăteşti şi un cost de transport, deci suntem motivaţi ca principala piaţă să fie România. Totodată, credem că România va intra într-o poziţie de exportator dacă discutăm despre potenţialul ţării în regiune. Dar ne concentrăm în principal pe piaţa din România”, a declarat aceasta în conferinţa ZF Power Summit 2023.
Ea a reiterat ideea conform căreia OMV Petrom va lua decizia finală de investiţii asupra proiectului din Marea Neagră până la jumătatea anului 2023, ceea ce ar însemna că prima moleculă de gaz ar fi extrasă în 2027. „Suntem mai aproape decât am fost vreodată, ceea ce este important pentru noi după evoluţiile din ultimul an”.
„Ce facem între timp? Toată lumea spune să lucrăm mai repede, mai repede, însă lucrăm cât putem de repede, suntem un operator prudent şi vrem să fim siguri că urmărim paşii internaţionali pentru proiectele de această dimensiune, lucrăm pe partea de procurement, lucrăm şi la câteva aspecte tehnice cu autorităţile de reglementare şi cu guvernul”, a mai spus Christina Verchere.
România este prioritatea, dar vor avea loc şi exporturi
Anterior, directorul general al OMV Petrom preciza că România este prioritatea, dar, dată fiind „supra-aprovizionarea” care a rezultat în urma analizelor, vor avea loc şi exporturi.
„Dacă ne uităm la analiza referitoare la Neptun, România va avea o poziţie de supra-aprovizionare şi atunci vor avea loc şi exporturi şi vrem să ne asigurăm că există infrastructura necesară şi vrem ca România să devină un actor regional pe piaţa de gaze. Dar prioritatea noastră rămâne România pe partea de aprovizionare”, spunea oficialul.
Compania estima pentru 2023 investiții pe partea de Explorare şi Producţie de circa 2,9 miliarde lei, incluzând Neptun Deep (2022: 2,6 miliarde lei), pentru forarea a circa 55 de sonde noi şi sidetrack-uri şi realizarea a circa 450 de reparaţii capitale la sonde (2022: 55 de sonde noi şi sidetrack-uri; 647 de reparaţii capitale la sonde).
OMV Petrom deţine 50% din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep şi este operatorul perimetrului. În august 2022, Romgaz a finalizat preluarea ExxonMobil România, care deţine restul de 50% din proiect.