Chrsitina Verchere a făcut aceste declarații la Palatul Victoria, în cadrul evenimentului prilejuit de anunţul companiilor OMV Petrom şi Romgaz privind dezvoltarea proiectului Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre.

„2027 este anul în care aşteptăm primele cantităţi de gaze şi, în timp, România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană. Proiectul va dura aproximativ două decenii, iar veniturile aduse la bugetul de stat vor sprijini dezvoltarea societăţii. Neptun Deep este un proiect strategic şi pentru noi, şi pentru România. Este o provocare la care noi şi partenerii noştri, Romgaz, suntem gata să răspundem. Avem experienţă în calitate de operatori în ape de mare adâncime şi de mică adâncime şi ne unim forţele cu furnizori de cea mai bună calitatea din întreaga lume. Împreună cu Romgaz vom investi până la 4 miliarde de euro pentru ca Neptun Deep să fie un succes. Neptun Deep va conta pe cea mai bună infrastructură, tehnologiile cele mai moderne, care protejează în acelaşi timp mediul şi aduc siguranţă în operaţiuni”, a spus ea.

România ar putea deveni un jucător important pe piața gazelor naturale

Directorul OMV Petrom a adăugat că anunţarea deciziei finale de investiţii în proiectul Neptun Deep reprezintă „un nou capitol, esenţial pentru sectorul energetic” al României. Potrivit acesteia, proiectul va sprijini „securitatea energetică” a ţării, dar şi transformarea acesteia într-un „jucător foarte important” pe această piaţă.

„Producţia estimată este de aproximativ 30 de ori mai mare decât cererea anuală, care acoperă 4,3 milioane de gospodării. Veniturile estimate ale statului român ar fi 20 de miliarde de euro. Neptun Deep este un pas foarte important pentru strategia noastră 2030, care îşi propune să sprijine tranziţia energetică a României şi a regiunii”, a adăugat Christina Verchere.

Potrivit directorului OMV Petrom, este vorba despre două zăcăminte, Domino și Pelican Sud, cu adâncimi între 100 și 1.000 de metri. Gazele naturale vor fi extrase de zece sonde, după care vor ajunge la o nouă platformă offshore.

„Aceste unităţi vor fi operate la distanţă, prin intermediul unei replici digitale, ceea ce va permite siguranţa şi optimizarea proceselor. Gazele vor fi procesate pe platforma onshore şi vor fi apoi trimise printr-o conductă care va fi conectată la reţeaua naţională”, a spus aceasta.

Planurile de dezvoltare pentru Domino și Pelican Sud

Directorul general al Societăţii Naţionale de Gaze Naturale Romgaz, Răzvan Popescu, a declarat că dezvoltarea proiectului Neptun Deep reprezintă o decizie istorică. Acesta a adăugat că Romgaz, prin filiala Romgaz Black Sea Limited, a transmis împreună cu OMV Petrom, către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, planurile de dezvoltare pentru cele două zăcăminte comerciale.

„Astfel, proiectul Neptun Deep intră într-o nouă fază, iar decizia finală de a investi în aceste zăcăminte este una istorică, ce va aduce beneficii incontestabile securităţii şi independenţei energetice a României. Astfel, Romgaz rămâne angajat în atingerea obiectivelor acestui proiect şi suntem încrezători că ANRM va confirma cât mai curând planul de dezvoltare a celor două zăcăminte, moment de la care va începe efectiv etapa de dezvoltare a acestor două zăcăminte”, a spus Răzvan Popescu.