Un semnal de alarmă în acest sens a venit de la Christine Lagarde, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE). Aceasta susține că este preocupată de alte aspecte având în vedere situația actuală.
Mai exact, președintele BCE subliniază faptul că, în contextul războiului din Ucraina, este preocupată mai degrabă de faptul că criptoactivele pot fi utilizate pentru evitarea sancţiunilor internaţionale impuse Rusiei.
„Criptoactivele mă preocupă cel mai mult în contextul crizei cu Rusia”, a afirmat Christine Lagarde, potrivit cotidianului Le Figaro. Precizările oficialului BCE au fost făcute în cadrul unui forum pe tema inovării organizat de Banca pentru Soluţionări Internaţionale.
De ce sunt criptoactivele o amenințare?
Aceasta a subliniat faptul că într-adevăr, criptoactivele reprezintă o amenințare, în contextul în care acestea nu fac parte din sistemul bancar tradiţional. Totodată, ea a mai adăugat că anumite companii ruse încearcă chiar să transforme rublele în criptoactive pentru a evita sancțiunile.
„Reprezintă criptoactivele o ameninţare? Da. Întrucât nu fac parte din sistemul bancar tradiţional, sunt utilizate ca mijloace de evitare a sancţiunilor decise de numeroase ţări împotriva Rusiei. Anumite companii ruse încearcă, în mod evident, să transforme ruble în criptoactive”, a subliniat preşedintele Băncii Centrale Europene.
Amintim faptul că precizările oficialului BCE vin în contextul în care Uniunea Europeană, Alianţa Nord-Atlantică şi Grupul G7 au impus Rusiei sancţiuni masive, inclusiv la nivel financiar.
Ce sancțiuni a impus UE?
Spre exemplu, săptămâna trecută, pe 15 martie, în cea de a treia săptămână de război, UE a aprobat oficial un nou val de sancțiuni împotriva Moscovei. Printre acestea se numărau interzicerea investițiilor în sectorul energetic rus, a exporturilor de bunuri de lux și a importurilor de produse de oțel din Rusia, informează Reuters.
În același timp, sancțiunile impuse vor îngheța și activele mai multor afaceriști care sprijină statul rus, în această categorie regăsindu-se și proprietarul clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici.
Comisia Europeană preciza că sancțiunile includ „o interdicție amplă împotriva investițiilor noi în sectorul energetic al Rusiei”. Astfel, măsura va afecta companiile petroliere ruse Rosneft, Transneft și Gazprom Neft, dar membrii UE vor putea în continuare să cumpere petrol și gaze de la aceste companii, a declarat o sursă din UE pentru Reuters.
Guvernele statelor membre UE au clarificat ulterior faptul că noile măsuri nu vor afecta capacitatea țărilor și a companiilor de a cumpăra petrol de la cele trei mari companii petroliere rusești.