Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, spune că majorarea dobânzilor rămâne în continuare "principalul instrument" de contracarare a inflaţiei în zona euro şi la nivelul întregii Uniuni Europene.
În cursul audierii în Comisia pentru Afaceri Economice şi Monetare a Parlamentului European, președintele Băncii Centrale Europene (BCE) Christine Lagarde, a vorbit despre cum războiul din Ucraina a afectat întreaga lume din punct de vedere economic, având în vedere creșterea alarmantă a inflației.
„Invazia Rusiei în Ucraina a generat suferinţă umană masivă. A afectat şi sentimentul de sigurnaţă, a ameninţat securitatea energetică, a perturbat reţelele de aprovizionare şi a contribuit la împingerea inflaţiei cu mult peste ţinta stabilită.
Şocul s-a produs exact în momentul în care ieşeam din pandemie, continuând să genereze perturbări economice.
Reverberaţiile au fost simţite nu doar în Europa, ci şi în întreaga lume: inflaţia s-a accentuat aproape peste tot, forţând băncile centrale să majoreze dobânzile de referinţă şi conducând rapid la înăsprirea condiţiilor financiare în întreaga lume”, a declarat aceasta potrivit stenogramei postată pe site-ul BCE, transmite Mediafax.
Europa a fost cea mai afectată
Acesta a menționat că Europa a fost cea mai afectată de acest conflict, din cauza dependenței de importurile de energie.
„Dată fiind apropierea noastră de conflict şi dependenţa de importurile de energie, Europa a fost afectată dur în mod special.
Costurile mari la energie au fost unul dintre factorii principali pentru inflaţia din zona euro, care în octombrie a atins două cifre pentru prinma dată de la momentul lansării uniunii monetare”, a continuat președintele Băncii Europene.
Dobânzile, principalul aliat împotriva inflației
Potrivit acesteia, majorarea dobânzilor reprezintă principalul instrument pentru combaterea inflației.
„Dobânzile sunt şi vor rămâne principalul instrument de contracarare a inflaţiei. Dobânzile mai mari reduc presiunile asupra cererii prin creşterea costurilor de creditare şi prin influenţarea volumului cheltuielilor, economisirii, creditării şi investiţiilor, atât pentru persoane, cât şi pentru companii.
În schimb, acest lucru va reduce presiunile asupra preţurilor, chiar dacă va dura ceva timp până când ajustările vor fi simţite în economie”, a subliniat Christine Lagarde.
Anul acesta, Banca Centrală Europeană a majorat de trei ori dobânda de referinţă. Ratele dobânzilor principalelor operaţiuni de refinanţare, instrumentului marginal de creditare şi depozitelor au fost majorate până la nivelurile de 2,00%, 2,25% şi 1,50%, cu efect din 2 noiembrie 2022.