Christine Lagarde cere investiţii de 6.000 de miliarde de dolari în infrastructură, pentru stimularea creşterii economiei mondiale

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a avertizat joi că ritmul de creştere al economiei mondiale este mai slab decât s-a estimat anterior şi a cerut investiţii de 6.000 de miliarde de dolari pentru îmbunătăţirea infrastructurii pe plan mondial, în următorii 15 ani, transmit Xinhua şi Kyodo.

 

Avertismentul vine înaintea reuniunii de săptămâna viitoare a FMI şi a Băncii Mondiale şi a publicării raportului 'World Economic Outlook', când FMI şi-ar putea reduce prognozele economice, susţin analiştii. Conform celor mai recente estimări ale Fondului, datând din luna iulie, economia mondială ar urma să crească cu 3,4% în acest an şi cu 4% în 2015.

'Economia mondială este mai slabă decât a proiectat FMI în urmă cu şase luni. Există o anume redresare economică dar tendinţa nu este suficientă pentru a face faţă diverselor dificultăţi înregistrate pe plan mondial. pentru 2015 ne aşteptăm doar la o creştere modestă', a declarat Christine Lagarde.

În economiile avansate, nivelul banilor alocaţi pentru proiecte publice a scăzut iar infrastructura a devenit din ce în ce mai învechită, a explicat oficialul FMI, avertizând asupra riscurilor geopolitice în urma crizei ucrainene, a turbulenţelor din Orientul Mijlociu şi 'din unele părţi din Asia' – o aluzie clară la evenimentele din Hong Kong.

În economiile avansate, cea mai solidă redresare ar urmă să se înregistreze în SUA şi Marea Britanie, un avans modest în japonia iar cea mai slabă redresare în zona euro. Statele emergente şi cele în curs de dezvoltare vor continua să fie motorul de creştere al economiei mondiale, dar într-un ritm mai lent decât înainte, a afirmat Christine Lagarde.

'La şase ani după începerea crizei, vedem o continuare a slăbiciunii economiei mondiale', a adăugat directorul general al Fondului Monetar Internaţional.