Pentru aceasta, Washingtonul i-a mobilizat pe agenții CIA clandestini și se folosește totodată de capacitățile de spionaj informatic ale NSA, de sateliți și de alte posibilități de spionaj.

Noua politică se reflectă și în alocarea de resurse în cadrul serviciilor de informații, după ce anterior acestea fuseseră luate de la Rusia și concentrate pe amenințările teroriste și zonele de război în care activează SUA.

Oficialii SUA spun că această strategie este parte a efortului de reconstruire a capacităților de spionaj americane, care au continuat să se diminueze chiar și în momentul în care Rusia a început să caute să se reafirme ca putere global.

În ultimii doi ani, spun oficialii citați de The Washington Post, Statele Unite au fost prinse pe picior greșit de agresiunea manifestată de Moscova, inclusiv de anexarea Crimeii.

După atacul informatic asupra Partidului Democrat, SUA se tem că Rusia încearcă să submineze instituțiile democratice sau chiar să influențeze rezultatul alegerilor prezidențiale. Eforturile SUA de a negocia cu Rusia un armistițiu în Siria au divizat administrația Obama și au servit ca lecție că intervenția Rusiei a reușit să-și atingă principalul obiectiv: Kremlinul s-a asigurat că președintele Vladimir Putin va fi în măsură să influențeze orice soluție în criza din Siria.

Acum, SUA au de gând să recâștige terenul pierdut în fața Rusiei, potrivit unui oficial american cu rang înalt, citat de The Washington Post sub acoperirea anonimatului.

Terorismul rămâne o preocupare de top, dar directivele recente primite din partea Casei Albe și a Biroului Directorului Național pentru Informații au pus Rusia în fruntea liste de priorități ale serviciilor de informații, pentru prima oară de la prăbușirea Uniunii Sovietice, scrie cotidianul american.