Are vreo importanta cate hotarari ia o adunare generala a actionarilor? intrebarea pare absurda, si oricine ar raspunde ca important este ce spun hotararile, si nu cate sunt la numar. Regula aceasta nu este insa valabila in cazul AGA de la SIF 4 Muntenia din 8 aprilie 2000.
Trei actionari ai SIF Muntenia – CI-CO SA, Bivuac Impex SRL si Alecu Gabriel Leonard – au cerut Tribunalului Bucuresti sa anuleze „hotararea AGA”. Hotararea… sunt de fapt trei (de altfel, actionarii prezenti la AGA isi amintesc ca au primit trei buletine de vot, cate unul pentru fiecare hotarare supusa aprobarii): una prin care erau aprobate rezultatele pe 1999 si bugetul pentru 2000, o alta prin care erau aprobate o serie de modificari ale actului constitutiv si o a treia, prin care era numita o noua comisie de cenzori.
„Convocarea AGA nu s-a facut conform legii, intrucat nu s-a specificat daca este o adunare ordinara sau una extraordinara, sustine Eugen Popescu, administrator al CI-CO. Mai mult, nu se putea modifica actul constitutiv cu un cvorum de 8%”. Desi obligatia de a mentiona in convocator tipul adunarii generale (ordinara sau extraordinara) nu este prevazuta expres nici in Legea societatilor comerciale si nici in reglementarile CNVM, viciul de procedura exista totusi. Conform legii, pentru modificarea actului constitutiv este necesara convocarea adunarii generale extraordinare (AGEA) si nu a uneia ordinare (AGOA). intre cele doua tipuri de adunari este o diferenta importanta: pentru o AGEA este necesara o prezenta mai mare a actionarilor decat la AGOA (reprezentantii a minimum jumatate din capitalul social); de asemenea, la o AGEA hotararile se iau cu cel putin o treime din numarul total de voturi, in timp ce la AGOA este suficienta majoritatea simpla a voturilor actionarilor prezenti.
Teoria chibritului aplicata in practica AGA
SIF-urile au insa un numar enorm de actionari, care face practic imposibila o adunare generala extraordinara. Pentru o adunare extraordinara, SIF 4 are nevoie de prezenta a peste 60.000 de persoane. „Modificarea actului constitutiv al SIF 4 Muntenia este obligatorie pentru punerea sa de acord cu noul regulament de functionare a societatilor de investitii la care CNVM lucra in acea vreme (inceputul lunii aprilie), afirma Teodor Mihaescu, presedintele societatii care administreaza SIF Muntenia. De altfel, ne-am consultat cu CNVM in privinta modificarilor actului constitutiv pe care urma sa le propunem adunarii generale”.
Instanta a judecat cauza, a fixat ca termen de pronuntare a sentintei data de 5 iulie, dar a amanat-o pentru ziua de 11 iulie. intr-o prima faza insa, Tribunalul a decis suspendarea hotararii AGA pana la ramanerea definitiva a sentintei in procesul de anulare.
Decizia Tribunalului a respectat formularea celor trei reclamanti, suspendand „hotararea AGA”. Care dintre cele trei hotarari e suspendata nu este clar. Imprecizia exprimarii instantei este cu atat mai ciudata, cu cat doua dintre hotarari tineau de o adunare generala ordinara care a fost legal constituita, hotarari adoptate cu numarul de voturi cerut de lege. Este vorba de hotararile care, printre altele, stabileau valoarea dividendelor, modul de plata a acestora si perioada in care pot fi ridicate. Eugen Popescu, administratorul CI-CO, spune ca totul este limpede: „Se suspenda tot ceea ce a hotarat AGA”. Aparatorii angajati de SIF 4 Muntenia – firma de avocatura Sulica si Asociatii – considera insa ca decizia instantei este confuza, pentru ca au existat trei hotarari distincte ale AGA.
Povestea nu se incheie aici, ba chiar are o continuare savuroasa. Decizia de suspendare a hotararii AGA (indiferent la cate din hotarari se refera) produce efecte doar dupa plata unei cautiuni a carei valoare a fost stabilita de judecator. Comunicatul dat publicitatii de SIF 4 Muntenia mentioneaza o cautiune de sase miliarde lei. „Cum sase miliarde?, se mira Eugen Popescu. E vorba de sase milioane de lei, pe care le-am si platit”. Cabinetul de avocatura Sulica si Asociatii afirma ca valoarea cautiunii pe care trebuie sa o plateasca CI-CO, Bivuac si Alecu Gabriel Leonard este totusi de sase miliarde lei: „Asa scrie in certificatul in original pe care l-am primit de la Tribunal; pentru a evita orice confuzie am cerut inca o confirmare din partea instantei, pe care am si primit-o”.
Controverse in privinta cautiunii
Daca hotararile adoptate la AGA din aprilie a SIF 4 Muntenia vor fi anulate (si, implicit, daca se stopeaza plata dividendelor), se va sti la data de 11 iulie, daca Tribunalul nu va amana din nou pronuntarea sentintei. Oricare va fi aceasta, se va introduce recurs. SIF 4 va avea suficiente motive, daca instanta va admite cererea reclamantilor: societatea nu poate lucra fara buget pe anul in curs si fara comisie de cenzori; bilantul contabil pe anul 1999 trebuie aprobat si, cel mai important pentru actionari, dividendele trebuie distribuite; va trebui convocata o noua AGA, ceea ce inseamna alti bani, alta distractie. La randul lor, cei trei reclamanti, care au mai intentat SIF-ului si societatii sale de administratie alte 12 procese, nu se vor abtine de la recurs daca va fi cazul.    
Hotararile AGA SIF 4 Muntenia
1. Aprobarea raportului de gestiune al Consiliului de Administratie pe 1999; aprobarea bilantului contabil si a contului de profit si pierderi pe 1999; aprobarea modului de repartizare a profitului pe 1999 (distribuirea de dividende in valoare totala de 112,5 miliarde lei); aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli pe anul 2000.
2. Aprobarea unor modificari ale actului constitutiv al SIF Muntenia.
3. Aprobarea numirii noii comisii de cenzori.

Decizia Tribunalului Bucuresti
„Admite cererea. Dispune suspendarea executarii hotararii AGA SIF Muntenia din 8.04.2000 pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti privind anularea hotararii AGA. Obliga reclamantul la darea unei cautiuni in suma de 6.000.000.000 lei”.