Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a transmis, vineri seară, că țara se află sub alertă în fața ciclonului „Ashley”, care va traversa România de la Vest la Est în acest weekend. Se estimează că în anumite zone vor cădea ploi abundente, atingând sau chiar depășind 100 de litri pe metrul pătrat.
În acest context, oficialul a subliniat că autorităţile sunt precaute, inclusiv cu ceea ce se întâmplă în bazinul hidrografic Prut – Bârlad. Problema mare se poate înregistra iar în județele Vaslui și Galați, unde viitura a lovit deja în urmă cu câteva zile.
Ciclonul Ashley ar putea aduce iar apele în curţile românilor. Cum se pregătesc autorităţile
Fechet a explicat că solul din aceste regiuni este deja suprasaturat, ceea ce amplifică riscurile de inundații.
Cursurile de apă au fost afectate de colmatare din cauza viiturilor, iar Fechet a menționat că, conform unei estimări preliminare, peste 100 de kilometri de cursuri de apă necesită fie regularizare, fie decolmatare. Această situație ar putea afecta capacitatea acestor cursuri de apă de a prelua un volum semnificativ de apă, crescând riscurile pentru comunitățile locale.
Ministrul Mediului a menționat că, deși prognozele meteorologice nu prevăd situații extreme de precipitații pentru județul Galați, autoritățile trebuie să fie pregătite.
„Ne uităm cu foarte multă atenție la ceea ce se întâmplă la Galați din două motive”, a explicat Fechet. Pe de o parte, colmatarea cursurilor de apă reprezintă o problemă, iar pe de altă parte, „solul este oricum suprasaturat atât în județul Galați, cât și în restul României”.
„Și acum ne uităm cu foarte multă atenție la ceea ce se întâmplă la Galați din două motive. Pe de o parte, cursurile de apă sunt colmatate de viituri. Avem, la o primă estimare, peste 100 km de curs de apă ce necesită fie regularizare, fie decolmatare. Asta înseamnă că acele secțiuni nu sunt la fel de pregătite cum erau acum o lună, spre exemplu, să preia un volum de apă semnificativ. Asta e o chestiune care, pe de o parte, ne face să fim atenți.
Pe de altă parte, solul este oricum suprasaturat atât în județul Galați, cât și în restul României. Cu excepția sudului Olteniei, avem avem sol suprasaturat. Pe toate prognozele meteorologice se pare că în județul Galați nu vom avea situații comparabile cu ceea ce s-a întâmplat în ceea ce privește volumul precipitațiilor.
Însă, dacă ne uităm la codurile portocalii emise astăzi, atât din punct de vedere meteorologic, cât și din punct de vedere hidrologic, dacă ne uităm la cursurile de apă în legătură cu care există un risc de inundații și avem o hartă pusă pe site-ul ministerului și comunicată absolut tuturor autorităților pentru a putea fi pregătiți atât primăriile, prefecturile, comitetele locale sau județene pentru situații de urgență, colegii mei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență ș.a.m.d. toate instituțiile care gestionează o astfel de situație sunt în alertă maximă.
Ne uităm cu îngrijorare, pentru că acest ciclon, Ashley se pare că se va numi, are o tendință de a mătura România de la Vest la Est. Din acest motiv suntem precauți, inclusiv cu ceea ce se întâmplă în bazinul hidrografic Prut – Bârlad și mai ales în legătură cu ceea ce se întâmplă în județele Vaslui și Galați. Nu suntem neapărat îngrijorați cu ceea ce se întâmplă pe Dunăre. Viitura de pe Dunăre o vom gestiona așa cum am comunicat în toată această săptămână.
Însă, pe cursurile interioare și mai ales pe pe afluenții de rang inferior, pe aceste cursuri de apă mai mici, diferite pâraie, există riscuri de inundații în cazul cursurilor interioare de apă”, a declarat ministrul la Digi24.
Situația barajelor
Fechet a subliniat că toate instituțiile responsabile de gestionarea situației sunt în alertă maximă. „Dacă ne uităm la codurile portocalii emise astăzi, atât din punct de vedere meteorologic, cât și din punct de vedere hidrologic, avem o hartă pusă pe site-ul ministerului”, a afirmat el. Această hartă este disponibilă pentru toate autoritățile locale, inclusiv primăriile și prefecturile, pentru a se pregăti pentru eventuale situații de urgență.
De asemenea, el a discutat despre starea barajelor din țară, menționând că „200 de baraje de importanță deosebită sunt 100% autorizate, 100% verificate”.
Există, însă alte 1.800 de baraje de importanță mai mică, din categoriile C și D. Dintre acestea, majoritatea barajelor neautorizate sunt în proprietatea unor terți care, frecvent, „uită să le reautorizeze”, iar unele nu au fost autorizate niciodată.
Proiecții meteorologice și recomandări pentru autorități
Directoarea ANM, Elena Mateescu, a avertizat că în weekend vor fi „perioade cu ploi torențiale” în anumite zone, prevăzând cantități de precipitații care pot depăși 100 de litri pe metrul pătrat. În plus, hidrologii au actualizat prognoza hidrologică, anticipând creșteri ale nivelului apelor, însă fără a se aștepta la atingerea unor cote critice care să pună în pericol locuințele.
În acest context, șeful DSU, Raed Arafat, a solicitat prefecților să inspecteze sâmbătă zonele vulnerabile, având în vedere avertizările meteorologice. Echipele Apa Nova sunt, de asemenea, pregătite să intervină în București în cazul unor probleme legate de vreme.