Specialiștii de la Prognoze Meteo vin cu precizări de ultimă oră despre acest ciclon. Sursele citate au declarat pentru Gândul că ciclonul care va lovi România acționează un nucleu depresionar care nu reușește să coboare sub 1010 hPa.
Totodată, aceștia subliniază faptul că apariția ciclonului nu este una suprrinzătoare, el fiind legat de existența unui nucleu rece de tip cut – off low în troposfera superioară, care stă la baza instabilității continue din ultima săptămână, manifestată prin ploi consistente. Instabilitatea va continua să se manifeste și pe parcursul săptămânii următoare.
În ceea ce privește ploile prognozate, specialiștii explică că Marea Neagră este cunoscută pentru faptul că, atunci când i se oferă ocazia, potențează cantitățile de precipitații estimate mai ales pentru sudul și estul țării, fiind un furnizor perfect de umiditate.
Acesta este și motivul pentru care, odată cu ciclonul și ajutată de prezența unor linii de convergență și a unui front de ocluziune, front care se va manifesta, tot în estul și sud-estul țării, pe parcursul zilei de vineri, ploile vor fi mai abudente.
Sursele citate reamintesc că cel mai periculos ciclon din Marea Neagră a avut loc pe 3 decembrie 2012 și a produs fenomene meteorologice periculoase. La acel moment au existat rafale de vânt și de peste 100 km/h, iar valurile Mării Negre au ajuns și la 6 – 7 metri înălțime.
Cât de periculos este ciclonul care va lovi România
Specialiștii din domeniul meteorologic susțin că întreg weekend-ul va fi plin de ploi, furtuni, descărcări electrice, căderi de grindină, dar și vijelii.
În ceea ce privește regiunile cele mai afectate, potrivit surselor citate, este vorba despre Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia și zonele montane.
Sunt așteptate cantități foarte mari de apă, mai spun specialiștii. Prin Moldova, Dobrogea, Muntenia, estul Olteniei se pot acumula și 60 – 70 l/mp, iar prin Carpații Orientali și de Curbură putem strânge și peste 100 – 120 l/mp.
Sursele citate au vorbit și despre temperaturile în zilele de Rusalii. Potrivit acestora, în ciuda furtunilor care vor lovi România, vremea va fi caldă. Astfel, maximele zilei de vineri urcă până la 28 – 30 de grade prin Banat, Crișana, mare parte din Oltenia, în timp ce în Maramureș, mare parte din Transilvania, nordul Moldovei, vor fi 27 – 28 de grade.
Pe de altă parte, în centrul și sudul Moldovei, sudul Transilvaniei, estul Olteniei, Muntenia și Dobrogea, vor fi temperaturi de doar 22 – 23 de grade, cu 14 – 15 grade prin zonele montane.
Sâmbătă, temperaturile vor fi asemănătoare, doar în Dobrogea, ele scăzând în jur de 18 grade. Duminică, temperaturile vor atinge 23 – 25 de grade în cea mai mare parte a țării, excepția urmând să fie dată de Banat și Crișana, care rămân la valori de 28 – 29 de grade. În zonele montane vor fi temperaturi de 18 – 19 grade, cu 13 – 14 grade pe creste.
Luni, în cea de a doua zi de rusalii, temperaturile maxime vor ajunge la 33 de grade prin Banat, Crișana, Oltenia, respectiv 26 – 28 de grade în restul țării, cu valori de 18 – 20 de grade în zonele montane (16 – 17 grade pe creste).
Specialiștii de la Prognoze Meteo mai spun că temperaturile nu se vor schimba prea mult de la o zi la alta, ele fiind cuprinse între 16 – 18 grade în mare parte din țară, cu 13 – 14 grade prin Transilvania, zonele deluroase, montane. Pe crestele montane, temperaturile minimele se vor opri la 6 – 8 grade.
Ce spune directorul ANM
Elena Mateescu, directorul ANM a vorbit și ea despre ciclonul care va lovi România. Aceasta susține că în următoarele zile va continua să plouă, explicând și motivul pentru care ploile se țin în lanț.
„Va mai ploua şi în orele şi zilele următoare, pentru că după cum observăm în imaginile satelitare observăm sisteme noroase care sunt blocate deasupra Mării Negre şi care favorizează, datorită aportul vaporilor de apă, cantităţi mari de precipitaţii, după cum observăm în imaginile radar, în special în partea de sus-est, acolo unde 12 judeţe se vor afla până mâine seară la ora 23, sub incindenţa avertizărilor meteorologice de cod portocaliu”, anunță directorul ANM.
Totodată, aceasta a mai adăugat că a mai fost emisă o altă avertizare meteorologică pentru Teleorman și Giurgiu, unde ploile vor fi abundente.
Elena Mateescu a mai adăugat că până sâmbătă seară, aproape toată țara se va afla sunt o alertă meteo de cod galben, de fenomene de instabilitate atmosferică, dar și de ploi torențiale.
De altfel, a fost emis în urmă cu puţin timp o avertizare meteorologică de vreme severă imediată pentru Teleorman şi Giurgiu, unde ne aşteptăm ca până la ora 19, să înregistrăm şi să consemnăm valori ale canitiăţilor de precipitaţii, în mai puţin de oră, de 35-40 l/mp.
Tot până mâine seară la ora 23, trei sferturi din zona țării noastre se va afla sub incidența unei avertizări meteorologice de cod galben pentru că și în această parte a țării, până mâine seară discutăm pe secvențe scurte de timp, de fenomene de instabilitate atmosferică accentuată carecterizate prin averse torențiale, cantități de ape care pot să determine valori ale precipitațiilor între 35-40 l/mp, izolat 40-50 l/mp”, a mai anunţat Elena Mateescu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, la Antena 3.
De menționat este faptul că, cetățenii au fost deja avertizați printr-un mesaj RO-ALERT. Potrivit avertizării, vor fi averse torențiale de 30-35 l/mp, în perioada 18.06. 2021 între orele 19.10-20.30.
„Avertizare Meteo Cod Portocaliu – Averse torențiale 30-35 l/mp. Perioada de manifestare 18 06 2021, între orele 19:10-20:30. Evitați deplasările și luați măsuri de adăpostire și autoprotecție. Urmați instrucțiunile autorităților. Accesați canalele media și aplicațiile din mediul online ale DSU, IGSU și ANM” se arată în avertizarea RO-ALERT transmisă de autorități.