România se pregătește de venirea ciclonului

Raed Arafat, șeful DSU, a spus duminică, pe 29 septembrie, că 9.000 de pompieri sunt pregătiți să intervină, dacă va fi necesar. Acesta a sfătuit românii să se adăpostească și să adopte toate măsurile de siguranță. Începând cu ora 10:00, au fost emise mai multe avertizări de cod portocaliu și cod galben, referitoare la ploi torențiale și vijelii.

„La nivelul Situațiilor de Urgență, în județele care se vor afla sub codul portocaliu, fie cele care se află de astăzi dimineața până astă seară, fie cele care vor intra din seara asta până mâine, fie cele care sunt pe toată perioada, pentru că sunt unele județe care au intrat de astăzi și până mâine, inclusiv București, a fost dublat numărul pompierilor care sunt în tură”, a declarat el pentru Antena 3 CNN.

Potrivit șefului DSU, aproximativ 8.000 până la 9.000 de pompieri sunt pregătiți să intervină în cazul unor inundații.

„La acest moment, asta înseamnă că noi avem în țară în jur la 8000 – 9000 de pompieri care sunt în unități la acest moment și care sunt gata de intervenție. La asta se adaugă ce are poliția, ce are Jandarmeria, ce putem chema de la Armată și, bineînțeles, fiecare pe nivel de linia competențelor pe care le are acum. Au fost activate toate centrele județene de conducere a intervenției în cele 30 de județe care vor fi sub codul portocaliu”, a mai precizat acesta.

Totodată, Raed Arafat le cere românilor să urmeze cu atenție indicațiile și avertismentele emise de autorități.

„Acum monitorizăm ce se întâmplă și, dacă va fi ceva, normal că vom reacționa pentru a sprijini populația și ulterior pentru înlăturarea efectelor, dar foarte important și mesajul nostru este următorul către populație, ei sunt primii, asta înseamnă că dacă vin mesaje de alertare, dacă au fost informați de situație, dacă este recomandat ceva din partea autorităților locale cu care suntem în legătură prin prefecturi, să asculte aceste recomandări”, a spus el.

Arafat i-a îndemnat în mod deosebit pe locuitorii din București să fie pregătiți, asigurându-se că geamurile și garajele sunt închise pentru a preveni pătrunderea apei. De asemenea, li se recomandă să scoată obiectele nefixate din balcoane și din zonele de unde ar putea cădea și să lovească pe cineva.

„O notă mai aparte pentru București, Ilfov, unde ne așteptăm în cursul serii, dar și după-amiază, să fie cantități semnificative de ploi, conform datelor pe care le avem de la ANM. Așa că și populația din București să știe că trebuie să fie pregătită în sensul în care geamuri, garaje, toate să fie închise, să nu intre apă. Dacă sunt obiecte care nu sunt fixate, să le scoată din balcoane, din zonele din care pot să cadă și să lovească pe cineva. Atenție în timpul furtunilor să nu fie pe stradă, să fie la adăpost, în blocuri sau în case”, adăugat șeful DSU.

Cod roșu de ploi în județul Galați

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a declarat că starea de alertă de cod roșu pentru județul Galați a fost ridicată, având în vedere riscul crescut de noi inundații. De asemenea, el a anunțat că astăzi, la ora 12:00, se va desfășura o întâlnire a comitetului de urgență la sediul instituției pe care o conduce.

„Am ridicat starea de alertă la cod roșu pentru județul Galați, începând cu miezul nopții până mâine”, a declarat acesta pentru Digi24.

Ministrul a spus că acest lucru îi determină să fie și mai precauți și mai alertați decât înainte, având în vedere că județele Galați și Vaslui tocmai au trecut printr-un episod similar. Potrivit acestuia, particularitatea regiunii constă în faptul că multe cursuri de apă sunt încă colmatate, și este necesar să se asigure că toate secțiunile de scurgere de la poduri, podețe și din albia cursurilor sunt pregătite pentru o nouă viitură.

„Asta ne face să fim și mai precauți decât am fost până acum și mai alertați, pentru că județele Galați și Vaslui doar ce au depășit un episod similar, iar particularitatea acelei regiuni este aceea că multe cursuri de apă sunt încă colmatate și trebuie să ne asigurăm că toate secțiunile de scurgeri la poduri, podețe și pe albia cursurilor sunt pregătite pentru o nouă viitură.

Așteptăm 80 l/mp, inclusiv Comitetul Județean pentru Situații de urgență a fost convocat. Personal, la minister, ca urmare a acestor noi informații de la meteorologi, am convocat și astăzi la ora 12,00 un comitet ministerial pentru situații de urgență.

Nu știu dacă am mai avut astfel de comitete trei zile la rând, așa cum avem în aceste ultime trei zile. Important este să luăm deciziile adecvate”, a adăugat oficialul.

Mircea Fechet
Mircea Fechet (SURSA FOTO: Facebook, Mircea Fechet)

Nu ar trebui să existe probleme privind barajele de pe Dunăre

Referitor la starea barajelor de la Dunăre, Mircea Fechet a asigurat că nu ar trebui să existe probleme, precizând că a fost dispusă o reverificare a digurilor.

„Am dispus reverificarea acestor diguri, metru cu metru, și avem 1200 de kilometri, iar din informațiile pe care le am nu vom avea nicio problemă pe Dunăre, nu vom avea nico problemă pe secțiunile principale ale râurilor din România.

Privim cu foarte multă atenție și îngrijorare deosebită către cursuri de apă de grad inferior, aceste pâraie pe care le avem mai ales în mediul rural.

De multe ori nu au lucrări de apărare la inundații, nu sunt amenajate din punct de vedere hidrotehnic, și care pot de la o oră la alta să își mărească debitul chiar și de sute de ori”, a spus ministrul Mediului.