În acest context, jumătate de țară se află sub Cod galben de vreme rea. Potrivit informațiilor transmise de meteorologi, în câteva ore va ploua cât pentru două luni. Astfel, există un risc major de viituri și inundații.
Ploile torențiale au făcut deja prăpăd în mai multe județe din România
Amintim că avertismentul a venit după ce ploile torențiale, grindina și vijeliile au făcut deja prăpăd în mai multe județe din România. De exemplu, străzile și bulevardele din județul Timiș s-au transformat în râuri din cauza ploilor torențiale, iar două autoturisme au rămas sub ape, în Piața 700.
A fost inundat și subsolul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, iar angajații unității sanitare s-au străduit să scoată apa din clădire până la sosirea pompierilor.
De asemenea, în Timiș a fost cod roșu de vreme rea, în timp ce alte 12 județe s-au aflat sub cod portocaliu de vijelii.
Directorul ANM a lansat un avertisment
„Până dimineaţa la ora 10:00 rămâne în vigoare avertizare meteorologică de Cod galben ce vizează de această dată, tot partea de vest, nord-vest, centru a țării, pentru că ne așteptăm ca în mod deosebit în Banat, în Crișana, în Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și în partea de nord-vest a Moldovei să cumulăm cantități de apă care la nivel local pot depăși, de asemenea, 30 de litri pe metrul pătrat”, a declarat Elena Mateescu, director ANM.
Totodată, grindina a afectat dramatic și zonele din județul Sibiu. Cod roșu de ploi torențiale a fost și în mai multe localități din Bihor, Cluj, Sălaj, Caraș-Severin și Bistrița-Năsăud.
S-au adunat peste 40 de litri pe metrul pătrat, iar pe șantierul autostrăzii A7 au fost surprinse imagini cu o mini-tornadă.
Se pot produce serioase pagube materiale sau ecologice
Vineri, 9 iunie, Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a convocat Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU).
Este vorba despre Codurile galben şi portocaliu emise de specialiştii de la ANM (Adminstraţia Naţională de Meteorologie), dar şi de avertizarea hidrologică privind riscurile de inundaţii venită de la INHGA (Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor).
În urma acestora, ministrul Mediului a dispus o şedinţă extraordinară a CMSU. Tanczos Barna a cerut ca toate Sistemele de Gospodărire a Apelor şi Administraţiile Bazinale de Apă să fie pregătite pentru intervenţie imediată.
„Toţi angajaţii de la Apele Române trebuie să fie puşi în temă, utilajele să fie pregătite şi puse la dispoziţia autorităţilor locale. Suprafaţa avertizărilor este destul de extinsă, aşadar ne putem aştepta şi la fenomene cu impact general, pe lângă cele locale.
De asemenea, trebuie să monitorizăm cursurile de apă şi să îndepărtăm orice material plutitor sau deşeuri care ar putea fi antrenate de viituri. Astfel de materiale pot produce serioase pagube materiale sau ecologice şi trebuie să prevenim pe cât posibil astfel de situaţii”, este mesajul dat vineri, 9 iunie, de către ministrul Mediului.