Cod galben de fenomene meteo periculoase

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis azi o avertizare de Cod galben pentru șase judeţe până la ora 18.00, pentru averse, descărcări electrice și grindină.

Potrivit meteorologilor, în judeţele Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt și Teleorman se anunță ploi ce vor avea și caracter de aversă și, mai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 25…30 l/mp și izolat vor depăși 35…40 l/mp.

Îndeosebi în regiunile intracarpatice, vor fi intervale cu averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului și condiții de grindină. Atenţionarea expiră miercuri la ora 18.00.

Sursa: ANM

România, afectată de un ciclon mediteraneean

Un ciclon format în zona Mării Mediterane va aduce precipitații în această săptămână în Europa, inclusiv în România, conform prognozelor meteorologice. Astfel, potrivit meteorologilor, ploile sunt așteptate să înceapă în țara noastră de săptămâna aceasta. În mod obișnuit, cicloanele mediteraneene apar o dată la 2-3 ani, de-a lungul coastelor Greciei, Italiei, Sardiniei, Maltei și Algeriei.

De asemenea, meteorologii precizează că acest ciclon va aduce un val de aer cald și fenomene de instabilitate atmosferică în vestul României. Masa de aer cald va genera temperaturi maxime de până la 25 de grade, iar apoi încălzirea aerului se va extinde pe întreg teritoriul țării până la mijlocul săptămânii.

„Vor fi variații termice de la o zi la cealaltă, dar temperaturile se vor menține cumva într-un normal al perioadei și vorbim de maxime de la 17-18 grade, cele mai scăzute valori în general în zona litoralului și în depresiunile din estul Transilvaniei, până la 23, 24, 25 de grade, cu diferite variații până la finalul săptămânii”, au prognozat specialiștii ANM la Antena 3 CNN.

Vremea în următoarea perioadă

Săptămâna 15.05.2023 – 22.05.2023

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile nordice și centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi excedentar în extremitatea de vest și de sud-vest a țării, iar în rest va fi în general deficitar, mai ales în regiunile nordice și centrale.

Săptămâna 22.05.2023 – 29.05.2023

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în nord-vestul țării, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile sudice,
estice, sud-estice și la munte, dar și local deficitare în extremitatea de nord-vest, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Săptămâna 29.05.2023 – 05.06.2023

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în regiunile nordice și centrale, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile sud-vestice și la munte, iar în rest se va situa în general în jurul celui normal pentru această perioadă.

Săptămâna 05.06.2023 – 12.06.2023

Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile vestice, sudice și sud-estice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

ANM mai transmite că estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2003-2022. Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.