Meteorologul Mihai Huștiu a vorbit despre prognoza meteo pentru următoarea perioadă. Potrivit specialistului, țara noastră va fi lovită de un val de ploi torențiale, descărcări electrice și chiar grindină.
Un val de ploi torențiale lovește România
„Sezonul ploilor torențiale e doar la început, sezonul cald a început cu această instabilitate atmosferică accentuată ce se manifestă aproape în fiecare după-amiază. Vor apărea ploile torențiale însoțite de descărcări electrice, cantități de apă mari în timp scurt, apreciem undeva la 25 de l pe metru pătrat. Între 19 și 26 de grade.
Temperaturi plăcute, peste 25-26 de grade și așteptăm să se încălzească în zilele următoare, spre 29 chiar 30 de grade, asta înseamnă și instabilitate mai pronunțată.
Pe măsură ce devine mai cald, după-amiezele ne așteptăm la ploi torențiale, descărcări electrice, fenomene obișnuite pentru această perioada, este perioada în care ploile torențiale au cea mai mare frecvența.
Cu alte cuvinte, probabil vom mai emite numeroase avertizări privind aceste fenomene de intensitate mai mare în anumite zone”, a explicat meteorologul, la Realitatea Plus.
Ciclonul mediteranean amenință România?
Roxana Bojariu, șefa Grupului de Cercetare privind variabilitatea și schimbarea climei din cadrul Departamentului de Climatologie, a spus dacă ciclonul mediteranean care a făcut ravagii în Italia ar putea ajunge și în România.
„România este influențată de zona aceasta de presiune joasă, dar nu atât de direct precum Italia. Și nu e vorba de ciclonul care a fost la începutul și mijlocul săptămânii trecute. E vorba de un nou ciclon generat în Marea Mediterană, care afectează iarăși zone de acolo și care în zilele ce urmează se va deplasa spre est, aducând ploi foarte abundente, mai ales în Grecia și Turcia.
Evident că noi vom fi influențați prin favorizarea instabilități lor, dar nu direct. Aceste instabilități creează furtunile de vară în care avem ploi de scurtă durată, dar care pot să fie cantitativ însemnate local și cu manifestări de tip fulgere și intensificări de vânt, chiar și episoade de grindină.
Noi vom avea în partea a doua a săptămânii o generalizare a acestor precipitații, când s-ar putea să avem impact mai direct din partea unor formațiuni formate deasupra Mediteranei. Dar iarăși încă e devreme, va trebui să așteptăm zilele care să ne zică mai clar care e traiectoria, e foarte important, care e traiectorii a unui astfel de sistem organizat.
Dacă vorbim de ciclon mediteraneeni e o denumire ce poate să mască confuzii, dar e vorba de ciclon extra-tropicali, ciclonii tropicali au alt mecanism de formare se formează în zonele tropicale deasupra apelor foarte calde de acolo trebuie să ai temperaturi mai mari de 26°C pe un strat cam de 100 m deasupra oceanului, adică la suprafața oceanului.
Dar totuși local pot să aibă un impact mare, mai ales când vin așa numiți cicloni mediteraneeni medicane, adică deși sunt extra-tropicali, au niște manifestări și se dezvoltă exploziv și local pot să aducă probleme foarte mari”, a spus Roxana Bojariu, șefa Grupului de Cercetare privind variabilitatea și schimbarea climei din cadrul Departamentului de Climatologie, la Antena 3.