Reprezentanții ANM au dat detalii despre ciclonul care a provocat pagube în Europa și care se anticipa că va afecta și România. Cu ce vești de ultim moment au venit meteorologii?
ANM a confirmat că ciclonul care a afectat alte părți ale Europei nu va ajunge în România. Cu toate acestea, vremea va fi caracterizată de instabilitate atmosferică, cu ploi, vijelii și grindină.
Ciclonul nu va ajunge în România
Potrivit lui Raul Ilea, reprezentant ANM, ciclonul nu va ajunge în România. Cu toate acestea se va resimți instabilitatea atmosferică.
„Nu o să ajungă în România. Vorbim mai mult de instabilitate atmosferică, de masă, nu are legătură cu acel ciclon”, a declarat Raul Ilea, meteorologul de serviciu de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
ANM anunță maxime de 29 de grade
Temperaturile vor crește, în special în sudul țării. Vor fi maxime între 20 și 29 de grade Celsius marți și minime cuprinse între 8 și 17 grade Celsius, mai scăzute în estul Transilvaniei. Instabilitatea atmosferică va fi prezentă în fiecare zi. Vor fi averse, descărcări electrice, și posibil grindină. Ea se va resimți în special în vest și sud-vest, precum Banat, Oltenia, Crișana, și Transilvania.
„Vom avea parte la începutul săptămânii și pe parcursul următoarelor zile de încălzire a vremii, mai ales pe partea de sud a țării, astfel încât temperaturile maxime se vor încadra între 20 și 29 de grade Celsius pe parcursul zilei de marți, iar minimele vor fi cuprinse între 8 și 17 grade Celsius, cu valori mai scăzute în estul Transilvaniei”, a spus acesta.
Instabilitatea atmosferică își spune cuvântul
Cantități de apă însemnate sunt posibile. Grindina este o posibilitate, mai ales în zonele menționate.
„Din punct de vedere al manifestărilor de instabilitate atmosferică, acestea își vor face simțită prezența cam în fiecare zi din această săptămână. Pe parcursul zilei de astăzi, mai ales după-amiaza și seara, în vest și sud-vest, vor fi averse, descărcări electrice prin Banat, Oltenia, pe arii restrânse în Crișana și izolat în Transilvania și vestul Munteniei, iar la noapte, Banatul, Crișana și Oltenia, pe arii restrânse Muntenia și Transilvania și doar izolat în celelalte zone. Vor fi izolat cantități de apă însemnate și posibil va cădea grindină”, a mai precizat Raul Ilea.
Meteorologul a precizat că vremea în zilele următoare va fi instabilă. Vor fi înnorări temporare accentuate și posibile averse. E posibil să aibă loc și descărcări electrice în regiunile vestice, sudice și centrale ale țării, și restrânse în restul teritoriului.
El a subliniat că instabilitatea atmosferică este una generalizată, independentă de fenomenele ciclonice externe. Astfel, ceea ce se întâmplă în Europa este influențat de depresiuni și cicloni. Conform acestuia, situația meteorologică din România este diferită și nu este afectată de un ciclon extern.
Prognoza ANM pentru zilele următoare
Prognoza ANM arată că temperaturile și cantitățile de precipitații vor fi variabile de la o săptămână la alta în următoarea perioadă.
În săptămâna 20 – 27 mai, temperatura medie a aerului se va situa în jurul valorilor obișnuite pentru această perioadă în întreaga țară. Cantitățile de precipitații vor fi mai ridicate decât în mod normal în vestul și sud-vestul țării. În celelalte regiuni vor fi apropiate de medii.
În săptămâna 27 mai – 3 iunie, temperatura medie a aerului va fi în general similară cu mediile multianuale în toată țara. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele obișnuite pentru această perioadă în majoritatea zonelor. S-ar putea, însă, să fie mai scăzute local în est și sud.
În săptămâna 3 – 10 iunie, temperaturile vor fi ușor peste mediile climatologice în întreaga țară. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de mediile normale pentru această perioadă în cea mai mare parte a teritoriului.