Meteorologii spun că un ciclon polar va lovi România. Din acest motiv vor exista condiții de ploaie, dar și de ninsoare în anumite zone ale țării. Care este prognoza meteo pentru această perioadă?
Un ciclon polar va lovi România! Temperaturile se vor schimba radical. Prognoza meteo ANM
Meteorologii spun că vremea se va răci accentuat începând de joi seara, 17 noiembrie. De asemenea, vor exista condiții de ploaie în cea mai mare parte a țării. Un ciclon polar va trece deasupra României, motiv pentru care vor exista precipitații slabe și local moderate în majoritatea regiunilor țării. În general, cantitățile de apă vor atinge între 5 și 15 l/mp, iar izolat, în zonele de munte din vest, vor depăși 30 de l/mp.
Ciclonul are o traiectorie nordică, iar din această cauză vor predomina ploile în cea mai mare parte a țării. De asemenea vor exista condiții de ninsoare, în primă fază, în zonele înalte de munte, la altitudini de peste 1.800 de metri.
Începând de joi dimineața, ninsorile se vor extinde în zonele de munte din nord și se va depune un strat de zăpadă și la altitudini mai coborâte.
Vor exista momente de lapoviță și ninsoare
De asemenea, vor exista posibile intervale cu lapoviță și ninsoare în zonele mai înalte din nordul Moldovei. Acest lucru se va întâmpla trecător, în special în cea de-a doua parte a zilei de joi și vineri.
Vântul va avea parte de intensificări puternice în partea de vest, sud și est, iar rafalele vor atinge 40 – 50 km/h. Izolat, rafalele pot atinge 60 – 70 km/h.
Vremea va fi destul de rece pentru această perioadă în nordul și nord-estul țării. Vineri, temperaturile se vor situa între 4 și 8 grade Celsius.
ANM a emis un cod galben de ceață
Pentru joi, 17 noiembrie, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare nowcasting de tip cod galben de ceață pentru câteva județe din România. Codul este valabil de la ora 09:00 până la ora 11:00.
De asemenea, meteorologii spun că atenționarea este valabilă pentru județul Bacău (zona joasă), județul Galaţi, județul Iaşi și județul Vaslui.
ANM mai spune că, local, ceață va determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m.
Vremea în perioada 14-27 noiembrie
Banat – Valorile termice diurne vor fi în scădere în prima săptămână din interval, de la medii regionale în jurul a 16 grade, până spre 7…8 grade – valori apropiate de normele perioadei. În a doua jumătate a intervalului, temperaturile maxime vor avea tendința de creștere până spre medii în jurul a 11 grade. Valorile nocturne vor avea variații în primele zile din interval, cu medii ce vor avea tendința de creștere de la 4 grade, spre 8 grade, dar după data de 18 noiembrie, media minimelor se va menține la 3…4 grade. Probabilitatea de ploaie va fi ridicată în intervalul 17-21 noiembrie și cu tendința de
creștere după 25 noiembrie.
Crișana – Temperaturile maxime vor fi în scădere în prima jumătate a intervalului, de la medii în jurul
a 15 grade, până spre 7…8 grade – valori normale pentru a doua decadă a lunii noiembrie. În a doua săptămână din interval, temperaturile diurne vor avea tendința de creștere până spre medii în jurul a 11 grade. Valorile medii nocturne vor avea tendința de creștere de la 3…4 grade, spre 7 grade, dar după data de 17 noiembrie, media minimelor va fi în scădere și va oscila ușor între 2 și 4 grade. Probabilitatea de precipitații va fi ridicată în intervalul 17-21 noiembrie și cu tendința de creștere după 25 noiembrie.
Transilvania – În prima săptămână din interval, valorile termice diurne vor avea tendința de scădere de la medii de 11…12 grade, spre medii de 4…5 grade – valori apropiate de mediile multianuale specifice perioadei. În a doua jumătate a intervalului, temperaturile maxime vor avea tendința de creștere până spre medii de 8…9 grade. Temperaturile minime vor avea variații în primele zile din interval, cu medii ce vor crește de la -1 grad spre 5 grade, dar după data de 17 noiembrie media minimelor va oscila în jurul a 0 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată în intervalul 17-22 noiembrie și cu tendința de creștere după 25 noiembrie.
Maramureș – Valorile termice diurne vor fi în scădere până în data de 18 noiembrie, de la medii de
11…12 grade, spre medii de 5…6 grade – valori apropiate de normele perioadei. Ulterior, temperaturile maxime vor avea tendința de creștere până spre medii în jurul a 9 grade. Valorile nocturne vor avea variații în primele zile din interval, cu medii ce vor avea tendința de creștere de la 0 grade, spre 4…5 grade, dar după data de 18 noiembrie, media minimelor se va menține în jurul a 1 grad. Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată îndeosebi în intervalul 17-22 noiembrie și după data de 25 noiembrie.
Moldova – La începutul intervalului, valorile diurne vor crește ușor, de la medii de 9 grade, spre 12 grade. Începând cu data de 16 noiembrie, vremea se va răci semnificativ, iar la finalul primei săptămâni, mediile maximelor vor ajunge la 1 grad. Ulterior, valorile termice diurne vor crește din nou spre medii de 6…7 grade, normale pentru această perioadă din an. Valorile nocturne vor avea ușoare variații în primele zile din interval, cu medii în jurul a 3 grade. După data de 17 noiembrie, media minimelor va fi în scădere până la mijlocul intervalului spre -4…-3 grade, apoi va crește ușor până la 1…2 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată în intervalul 17-22 noiembrie și după 26 noiembrie.
Dobrogea – În primele zile ale intervalului, valorile diurne vor crește ușor, de la medii de 12 grade, spre 15 grade. Din data de 16 noiembrie, vremea se va răci semnificativ, iar spre finalul primei săptămâni, mediile maximelor vor ajunge la 5 grade. Ulterior, temperaturile maxime vor crește din nou spre medii de 10…11 grade – apropiate de normele perioadei. Valorile nocturne vor avea ușoare variații în primele zile din interval, cu medii în jurul a 7 grade. După data de 17 noiembrie, media minimelor va fi în scădere până la mijlocul intervalului spre 3…4 grade, apoi va crește ușor până la 5…6 grade. Probabilitatea pentru ploi va fi ridicată în intervalul 17-22 noiembrie.
Muntenia – În primele zile ale intervalului, valorile diurne vor crește ușor, de la medii de 12 grade, spre
15 grade. Din data de 16 noiembrie, vremea se va răci semnificativ, iar spre finalul primei săptămâni, mediile maximelor vor ajunge la 5…6 grade. Ulterior, temperaturile maxime vor crește din nou spre medii de 10…11 grade – valori apropiate de normele perioadei. Temperaturile minime nu vor avea variații semnificative pe tot parcursul intervalului, iar mediile acestora vor oscila în general între 1 și 3 grade. Probabilitatea pentru ploi va fi ridicată în intervalul 17-22 noiembrie.
Oltenia – În primele zile ale intervalului, temperaturile maxime vor avea ușoare variații în jurul a 13
grade. Din data de 16 noiembrie, vremea se va răci, iar la finalul primei săptămâni, mediile maximelor vor ajunge la 6 grade. Ulterior, valorile diurne vor crește din nou spre medii de 9…10 grade – apropiate de normele perioadei. Valorile din timpul nopților nu vor avea variații semnificative pe tot parcursul intervalului, iar mediile acestora vor oscila în general între 1 și 3 grade. Probabilitatea pentru ploi va fi ridicată în intervalul 17-22 noiembrie.
La munte – Temperaturile maxime vor fi în scădere în prima jumătate a intervalului, de la medii de
9…10 grade, până spre 0 grade – valori apropiate de normele pentru a doua decadă a lunii noiembrie. În a doua săptămână din interval, temperaturile diurne vor avea tendința de creștere ușoară până spre medii în jurul a 4 grade. Valorile nocturne vor avea ușoare variații în primele zile din interval, cu medii în jurul a 1 grad. După data de 17 noiembrie, media minimelor va fi în scădere, iar până la sfârșitul intervalului de anticipație va oscila în jurul a -2 grade. Probabilitatea de precipitații va fi ridicată în intervalul 17-22 noiembrie și cu tendința de creștere după 25 noiembrie.