„Prin măsuri corecte, România își poate crește producția de cereale cu 25% într-un orizont de timp de patru-cinci ani. Cred că, împreună cu Ucraina, România are cel mai bun teren agricol din lume”, a declarat într-o întâlnire cu presa noul country-manager Cargill din România, Martin Schuldt.
Furnizorul internațional de produse și servicii agricole, alimentare și financiare Cargill activează în România din 1996 având un număr de peste 1.000 de angajați permanenți. Conform lui Martin Schuldt, compania sa are o cifră de afaceri consolidată de peste un miliard de lei iar activitățile principale sunt în domeniile cerealelor și semințelor oleaginoase, uleiuri îmbuteliate, uleiuri vegetale rafinate și administrarea silozurilor.
„În ultimii doi ani am investit mai mult de 15 milioane de dolari în România și, cu siguranță, vom mai face și alte investiții”, a menționat oficialul Cargill.
În privința afacerilor locale, compania americană se declară partizana taxării inverse a cerealelor, fapt de ar duce, în opinia lui Schuldt, la reducerea sau chiar eliminarea evaziunii fiscale enorme din acest sector. Măsura a fost aprobată în vară de guvern, dar nu a fost pusă în aplicare până acum întrucât Comisia Europeană a cerut o analiză a acesteia.
Șeful Cargill România, consideră însă că, grație parteneriatului cu autoritățile române și a lobby-ului făcut la Bruxelles, Comisia Europeană va accepta taxarea inversă „până la recolta viitoare”. De asemenea, oficialul este de părere că „nu este încă suficient de bine înțeles impactul pe care îl poate avea acest sector în PIB-ul României. Este foarte important ca românii să înțeleagă ce produse se cer pe piață și cum trebuie ele cultivate. Ce îngrășăminte sunt indicate pentru fiecare cultură, când și unde trebuie semănat un anumit tip de cultură. Apoi, este problema finanțării. Băncile sunt încă reticente, ca să mă exprim politicos. Tocmai de aceea noi putem pune la dispoziția partenerilor noștri capitalul de lucru de care au nevoie”.
Pentru a își majora numărul de parteneri români, Cargill are în acest moment 20 de angajați care explică fermierilor ce standarde cere în fiecare moment piața cerealelor, le oferă consultanță și chiar soluții de finanțare. „Nu ne mulțumim să vorbim la telefon cu partenerii noștrii. Mergem la fața locului ca să vedem exact care este situația partenerului nostru și cum îl putem ajuta. Parteneriatul nu este unul unidirecțional. Nu așteptăm doar să fim contactați, ci ne căutăm și singuri partenerii. Și nu impunem restricții legate de suprafața deținută și cultivată sau de altă natură. Suntem dispuși să negociem cu fermierii pentru orice ne pot ei furniza”.
Pentru stocarea produselor agricole, Cargill deține în România o capacitate totală care depășește 500.000 de tone. „Numai silozul de la Călărași poate stoca 40.000 de tone, iar cel mai mare siloz al nostru, cel din Ialomița, are o capacitate de 55.000 de tone”, a declarat Martin Schuldt, directorul general al Cargill România.