Rezultatele financiare pentru anul 2007 arată că în ultimele 12 luni compania Carpatcement Holding, divizia din România a Grupului HeidelbergCement, a depăşit creşterea estimată anul trecut între 15% şi 20%.  

Cifra de afaceri înregistrată în 2007 pentru cele 3 companii – Carpatcement, Carpat Beton şi Carpat Agregate – este de 363 milioane de euro, cu 31% mai mare decât în 2006, când suma atinsă a fost de 278 milioane de euro. Numai divizia de ciment a înregistrat o cifră de afaceri de 288 milioane de euro, cu 30% mai mare decât în 2006, când s-a înregistrat cifra de 221 milioane de euro.

„Piaţa a crescut foarte mult, cu aproximativ doua milioane de tone pe an. Practic, anul acesta vom atinge valoarea nominala, de aproximativ 10 milioane de tone. Probabil ca pentru a acoperi macar partial cererea vom fi nevoiti, atat noi cat si competitorii nostri (Lafarge si Holcim), sa apelam la importuri pe care le estimez la 300.000-500.000 de tone anul acesta”, spune Mihai Rohan, director general al Carpatcement Holding.  

Compania are in plan un amplu proiect de investitii pentru 2008. Prima fază a proiectului de investiţii pentru mărirea capacităţilor de producţie constă în modernizarea şi pornirea celei de-a 2-a linii de producţie a fabricii de la Bicaz, aflată acum în conservare. Proiectul a fost deja aprobat, investiţia fiind estimată la aproximativ 55-60 milioane de euro şi va fi finalizată la mijlocul anului 2009.

Ca o consecinţă a acestei investiţii, capacitatea de producţie va creşte cu aproximativ 1 milion de tone de ciment/an.   

Pentru 2008, Grupul intenţionează să investească în România un buget total de peste 60 milioane de euro, împărţit în funcţie de obiectivele majore ale fiecărei divizii în parte. În afară de investiţia majoră alocată pentru repunerea în funcţiune a celei de-a 2-a linii de producţie de clincher de la Bicaz, Carpatcement va investi de asemenea şi în dezvoltarea unui siloz de clincher cu o capacitate de 90.000 tone, construirea unei mori de ciment la Fieni şi modernizarea unei mori de ciment la Deva.

Carpat Beton şi-a propus construirea a trei noi staţii de betoane, iar Carpat Agregate va continua programul de modernizare a carierelor şi balastierelor în vederea creşterii capacităţilor de producţie.

În 2007, investiţiile totale pentru cele 3 divizii (ciment, betoane şi agregate) au fost de aproximativ 40 milioane de euro. Cea mai importantă investiţie în 2007 s-a realizat pentru morile de cărbune şi a fost finalizată la fabricile din Deva şi Bicaz, astfel încât acum combustibilul primar utilizat la arderea clincherului este cărbunele.

In ceea ce priveste preturile, in opinia lui Rohan, acestea nu vor creste foarte mult, ci doar cu 5%-10% asta insa in conditii normale de piata. ”Daca se va scumpi energia, combustibilul si daca va fi adoptata cresterea de 100 de ori a taxei de minerit, preturile ar putea creste mult mai mult”, considera directorul Carpatcement.

Carpatcement Holding a castigat, in 2007, procesul intentat Consiliului Concurentei care amendase cei trei mari producatori de ciment cu circa 27 de milioane de euro, pentru ca au apelat la metode ilegale de limitare a concurentei. Astfel, compania a recuperat amenda in valoare de noua milioane de euro, bani ce se vor resimti in profitul inregistrat de companie in 2007.

Anul trecut consumul de ciment pe cap de locuitor, in Romania a ajuns la 450 kg/an, apropiat de cel din celelalte tari ale blocului estic, iar in urmatorii ani va atinge valoarea de 800 kg/an.

Data: 19 februarie 2008

Sursa: Carpatcement Holding