Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a înregistrat o creștere anuală importantă, în primele opt luni ale anului în curs, pe fondul creșterii vânzărilor de produse alimentare și nealimentare, precum și de carburanți. Evoluția din comerț vine în contrast cu vara neagră din industrie.
În timp ce barometrele de specialitate indică o vară neagră pentru industria românească, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în primele opt luni ale anului, faţă de perioada similară din 2018, atât ca serie brută, cu 7%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 7,1%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică – INS.
Astfel, în luna august 2019, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a urcat faţă de luna precedentă, atât ca serie brută, cu 2,3%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 0,4%.
Raportat la luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) s-a majorat, atât ca serie brută, cu 6,7%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 8%.
În primele opt luni din 2019, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, comparativ cu perioada 1 ianuarie – 31 august 2018, a înregistrat o expansiune cu 7% datorită creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+8,8%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+7,2%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,9%).
Ca serie serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a înregistrat în perioada de referinţă o creştere cu 7,1% datorită majorării vânzărilor de produse nealimentare (+9,1%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+7,4%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,7%).
Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în august 2019, comparativ cu luna precedentă, a crescut pe ansamblu cu 2,3% datorită majorărilor înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,9%), comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+1,5%) şi la vânzările de produse nealimentare (+0,4%).
Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna august 2019, raportat la iulie 2019, a urcat pe ansamblu cu 0,4%, datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+1,6%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,3%). Vânzările de produse nealimentare au scăzut cu 0,9%.
În august 2019, comparativ cu august 2018, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a consemnat o creştere cu 6,7% pe fondul creşterilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+13,6%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+5,1%) şi la vânzările de produse nealimentare (+4,2%).
Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna august 2019, comparativ cu august 2018, a înregistrat o creştere cu 8%, datorită creşterilor din comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+15,2%), vânzările de produse nealimentare (+6,6%) şi din vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,8%).