Cifra de afaceri din comerțul cu autovehicule a crescut cu 6,3% în primele patru luni ale 2022

Cifra de afaceri din comerțul cu autovehicule a crescut cu 6,3% în primele patru luni ale acestui an, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, informează, joi, Institutul Național de Statistică (INS).

Aceste date mai scot la iveală că volumul cifrei de afaceri din serviciile de piață prestate populației au crescut cu 40,5 procente.

Așadar, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu ridicata și cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a înregistrat o creștere de 6,3% în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2022.

Creșterea volumului acesteia a fost determinat de majorarea cu 9,4% a comerțului cu piese şi accesorii pentru autovehicule, cu 6,5% a întreținerii și reparării motocicletelor, cu 5,4% a comerțului cu autovehicule și cu 3,9% a activităților de întreţinere şi reparare a autovehiculelor.

În aceeași perioadă exprimată mai sus, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 4,6 procente față de aceeași perioadă a anului trecut.

Creșterea de 40,5% a cifrei de afaceri privind activitatea de servicii de piață prestate populației a fost determinată de majorarea cu 47,1% a cifrei de afaceri la activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative, cu 40,7% a activităților hotelurile și restaurantelor, cu 36,8% a activităților agențiilor turistice şi tur-operatorilor, cu 20,5% a activităților de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană și cu 18,9% a serviciilor de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare.

Au fost înregistrate și scăderi

Institutul Național de Statistică (INS) mai arată că volumul total al cifrei de afaceri din acest domeniu a înregistrat o scădere cu 12,5% în luna aprilie 2022, față de luna martie.

Această scădere este pusă pe seama diminuării de 13,7% a activităților de întreţinere şi reparare a autovehiculelor, de 13,3% a comerțului cu autovehicule și de 12,8% a comerțului cu piese şi accesorii pentru autovehicule. În același timp, comerțul cu motociclete, piese şi accesorii aferente, dar și repararea motocicletelor a crescut cu 12,5 procente.

În luna aprilie 2022, mai arată datele INS publicate joi, volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a scăzut cu 1,5% față de luna martie.

De asemenea, INS spune că, în ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, serie brută, a fost înregistrată o creștere de 0,3%, pe fondul majorării cu 3,8% a activităților agenţiilor turistice şi tur-operatorilorv, cu 3,6% a activității de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană, cu 2,0% a serviciilor de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare și cu 1,0% a activităților hotelurilor şi restaurantelor.

De asemenea, activitățile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative au scăzut cu 3,2%.

Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna aprilie 2022, faţă de luna precedentă, a înregistrat o creştere cu 1,7%.

Volumul cifrei de afaceri pentru luna aprilie 2022, în acest domeniu, a scăzut față de aprilie 2021

INS mai spune că volumul total al cifrei de afaceri din acest domeniu a scăzut cu 3,4% în aprilie 2022, față de aprilie 2021, pe fondul scăderii de 6,6% a comerțului cu autovehicule și cu 3,9% a activităților de întreţinere şi reparare a autovehiculelor.

Pe de altă parte, a fost înregistrată o creștere de 19,2% a comerțului cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor și de 1,3% a comerțului cu piese și accesorii pentru autovehicule.

Volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna aprilie 2022, a înregistrat o creştere cu 1,1% faţă de luna aprilie 2021.