Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a fost cu 5% mai mic în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2010, decât în primele zece luni ale anului trecut. Diminuarea este cauzată de reducerea vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun cu -7,5% şi a vânzărilor de produse nealimentare cu -7,4%. Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a crescut cu 4,2%.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a scăzut cu 4,6% în primele zece luni ale anului 2010 faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut.

Vânzări reduse
Conform INS, scăderea a fost cauzată în special de reducerea vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun cu -7,5%, precum şi de diminuarea cu – 7,3% a vânzărilor de produse nealimentare. Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a fost singurul care a înregistrat o creştere, şi anume cu 5,5%.
Comparând evoluţia cifrei de afaceri în interval de o lună, respectiv în octombrie 2010 faţă de septembrie, se constată o scădere (serie brută) cu -3,1 la sută, din cauza reducerilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (-5,0%), comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-2,5%) şi vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-1,1%).

Ca serie ajustată, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut în octombrie 2010 faţă de luna precedentă cu -3,5%, din cauza scăderilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (-4,6%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-3,5%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-3,0%).

La nivel anual, cifra de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a înregistrat în octombrie 2010 o scădere cu -7,6% faţă de octombrie 2009, cauzată de reducerea vânzărilor de produse nealimentare (-15,3%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (-11,6%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a crescut cu 14,0%.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată, a înregistrat o scădere cu -5,1% în luna octombrie 2010, comparativ cu luna octombrie 2009, din cauza scăderii vânzărilor de produse nealimentare (-14%) şi a vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (-10,8%). În acelaşi interval de referinţă, comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a crescut cu 16%.
SURSA: Agerpres