Creşterea cifrei de afaceri din industrie a fost determinată de avansul înregistrat de industria prelucrătoare (22,8%) şi industria extractivă (12,2%).
Pe marile grupe industriale, creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în industria bunurilor intermediare (30,2%), industria energetică (28,3%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (24,8%), industria bunurilor de uz curent (16,4%) şi industria bunurilor de capital (15,5%).
Cifra de afaceri din industrie, în luna martie 2012, faţă de luna martie 2011, a crescut pe ansamblu cu 1,4%, datorită creşterilor înregistrate în industria extractivă (1,7%) şi în industria prelucrătoare (1,4%).
În perioada menţionată, creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (18,5%), industria bunurilor de uz curent (6,2%), industria energetică (6,0%) şi industria bunurilor intermediare (0,7%). Industria bunurilor de capital a scăzut cu 4,9%.
Comparând primul trimestru din 2012 cu acceaşi perioadă a anului trecut, cifra de afaceri din industrie s-a majorat cu 1,4%, datorită creşterilor din industria extractivă (1,8%) şi industria prelucrătoare (1,3%).
Pe marile grupe industriale, în perioada menţionată, creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (11,4%), industria bunurilor de uz curent (5,1%) şi industria energetică (3,2%). Scăderi s-au înregistrat în industria bunurilor de capital (1,0%) şi industria bunurilor intermediare (0,7%) .
În general, cifra de afaceri oferă o imagine asupra evoluţiei vânzărilor şi reprezintă veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare. Cifra de afaceri nu include TVA, veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe, accizele.
Tot în luna martie au crescut în industrie şi comenzile noi. Pe total piaţă internă şi externă, creşterea în termeni nominali a fostde 16,6% faţă de luna precedentă şi de4,1% faţă de luna corespunzătoare din anul precedent.
Creşterea în martie 2012 a comenzile noi din industrie cu 16,6% s-a datorat sporurilor înregistrate de industria bunurilor de folosinţă îndelungată (59,4%), industria bunurilor intermediare (20,4%), industria bunurilor de uz curent (12,8%) şi industria bunurilor de capital (12,6%).
Comparând martie 2012 cu aceeaşi lună a anului trecut, INS arată că majorarea cu 4,1% s-a datorat creşterilor înregistrate la industria bunurilor de folosinţă îndelungată (25,2%), industria bunurilor de uz curent (13,2%) şi industria bunurilor intermediare (6,4%). Industria bunurilor de capital a scăzut cu 0,8%, în perioada menţionată.
În primul trimestru din 2012, comparativ cu acelaşi trimestru din 2011, comenzile noi din industrie au crescut pe ansamblu cu 0,6%, datorită creşterilor înregistrate la industria bunurilor de uz curent (9,2%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (7,4%). Scăderi s-au înregistrat la industria bunurilor intermediare (0,8%) şi industria bunurilor de capital (0,4%).
Comenzile noi din industrie reprezintă valoarea contractelor din luna de referinţă între un producător şi un client şi privesc livrările de bunuri şi servicii aferente producătorului, indiferent de perioada în care urmează a fi onorate. Nu sunt incluse în valoarea comenzilor: TVA, accizele, reducerile de preţuri, rabaturile şi discount-urile acordate în momentul comenzii şi valoarea ambalajelor restituite după livrare.
Datele comunicate de INS sunt rezultatul unei cercetări statistice de tip selectiv. Categoria operatorilor economici cu potenţial economic ridicat (50 de salariaţi şi peste) a fost cercetată exhaustiv. Baza de selecţie a eşantionului asigură o reprezentativitate calculată după cifra de afaceri de 93,3% din mulţimea totală a unităţilor active. Informaţiile au fost colectate de la circa 5.500 operatori economici cu activitatea principală în industrie.Eroarea maxim admisă a estimaţiilor este de plus sau minus 3%.