Rezultatele tranzacțiilor de pe piața imobiliară din România uriașă arată că aproape o treime dintre investitori provin dintr-o țară africană, românii fiind implicați implicați în mai puțin de 10% din piață.
Valoarea tranzacţiilor din piaţa imobiliară românească a depăşit patru miliarde de euro în ultimii cinci ani, cei mai activi cumpărători fiind investitorii sud-africani, cu o cotă de piaţă de 28%, aceştia fiind urmaţi de investitorii greci (14%), francezi (10%) şi români (7%), conform unei analize de specialitate remisă marţi AGERPRES.
În intervalul analizat, piaţa locală a atras investitori din peste 15 ţări de pe patru continente, atenţia cumpărătorilor fiind concentrată preponderent asupra proprietăţilor din Bucureşti, cu o cotă de 69% din capitalul plasat. Potrivit analizei firmei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, tranzacţii importante au fost realizate şi în Timişoara, Braşov, Cluj-Napoca, Sibiu, Iaşi, Craiova sau Piteşti, cota de piaţă a acestor oraşe variind între 2% şi 5%.
Segmentul clădirilor de birouri reprezintă clasa preferată de active, cu o pondere de 39% în volumul tranzacţionat, urmat îndeaproape de retail, cu o cotă de 34%. Sectorul industrial a generat tranzacţii de circa 700 de milioane de euro, având o cotă de 18%, în timp ce valoarea tranzacţiilor cu hoteluri s-a situat la circa 250 de milioane de euro (6%).
Analiştii imobiliari apreciază, în context, că piaţa imobiliară locală va continua să genereze lichiditate, permiţând dezvoltatorilor să se capitalizeze pentru demararea unor proiecte noi.