Diabetul de tip 2 este o afecțiune semnificativă, numărul bolnavilor crescând dramatic în ultimele decenii. Este unul dintre motivele pentru care cercetătorii analizează tot mai atent problemele care stau la baza acestei tendințe.
În ultimii 40 de ani, numărul persoanelor cu diabet tip 2 a crescut, de la aproximativ 100 de milioane, la peste 500 de milioane, cu creșteri similare ale problemelor de sănătate asociate, cum ar fi obezitatea și riscul de boli cardiovasculare.
Unul dintre factorii care stau la baza acestei tendințe pare să fie alimentația necorespunzătoare, potrivit unui nou studiu asupra diabetului de tip 2 citat de Sciencealert.
Cercetătorii au analizat date din 184 de țări, colectate între anii 1990 și 2018, extragând statistici din bazele de date de sănătate publică, studii anterioare și înregistrări demografice.
O alimentație proastă ar putea reprezenta până la 14,1 milioane de cazuri de diabet de tip 2 identificate în 2018, a descoperit echipa. Această cifră reprezintă aproximativ 70% din noile diagnostice la nivel global.
Cei trei factori majori depistați în cadrul studiului
Dintre cei 11 factori diferiți luați în considerare, trei s-au dovedit a fi cei mai importanți: cerealele integrale insuficiente, consumul excesiv de orez și grâu rafinat și prea multă carne procesată. Alți factori, cum ar fi consumul insuficient de nuci sau legume fără amidon, par să aibă un impact mai mic.
Cerealele integrale sunt bogate în fibre, vitamine și minerale, care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Orezul rafinat și grâul se găsesc în alimentele procesate și conțin un indice glicemic ridicat, care crește nivelul zahărului din sânge. Atunci când alimentele cu orez rafinat și grâu sunt consumate în exces, duc la rezistența la insulină.
Calitatea slabă a carbohidraților, factor principal al diabetului de tip 2
„Studiul sugerează că o calitate slabă a carbohidraților este factor principal al diabetului de tip 2 atribuit dietei la nivel global și cu variații importante în funcție de țară, de-a lungul timpului”, spune Dariush Mozaffarian, cardiolog și profesor de nutriție la Universitatea Tufts din Massachusetts.
Dieta necorespunzătoare a fost legată mai evident de cazurile de diabet la bărbați, comparativ cu femeile, au descoperit cercetătorii. În plus, dieta proastă pare să aibă un impact mai mare asupra persoanelor mai tinere, în comparație cu persoanele în vârstă, și mai curând în zonele urbane, decât în zonele rurale.
Europa Centrală și de Est, cu cele mai multe cazuri de diabet de tip 2
Europa Centrală și de Est și Asia Centrală au fost regiunile cu cele mai multe cazuri de diabet de tip 2 legate de dietă, cel mai probabil din cauza consumului de carne roșie și procesată.
Cifrele au fost mari și în America Latină și Caraibe. Toate cele 184 de țări incluse în cercetare au înregistrat o creștere a cazurilor de diabet pe parcursul perioadei în care s-a făcut studiul, indicând că aceasta este o problemă globală.
Cercetătorii sugerează că diferite abordări, de la un accent mai mare pe dieta sănătoasă, până la îmbunătățirea etichetării nutriționale a alimentelor, vor fi necesare în diferite țări pentru a face diferența.
„Lăsat necontrolat, diabetul de tip 2 va continua să afecteze sănătatea populației, productivitatea economică, capacitatea sistemului de îngrijire a sănătății și va genera inechități majore la nivel mondial”, spune epidemiologul Meghan O’Hearn, de la Food Systems for the Institutul viitor din Illinois.
Ce este diabetul de tip 2 și cum poate fi prevenit
Diabetul de tip 2 apare atunci când organismul nu produce suficientă insulină sau celulele nu o pot utiliza aşa cum trebuie. Acest tip de diabet este cel mai frecvent întâlnit la persoanele adulte (între 90 şi 95% din totalul cazurilor diagnosticate). Este asociat cel mai adesea cu obezitatea, înaintarea în vârstă, istoricul familial şi inactivitatea fizică. Printre copii şi adolescenţi diabetul de tip 2 este destul de rar.
Un studiu publicat în „Annals of Internal Medicine” sugerează că administrarea unui supliment de vitamina D poate ajuta la prevenirea dezvoltării diabetului zaharat de tip 2 la persoanele cu prediabet. Pentru studiu, cercetătorii au analizat trei studii clinice care au studiat impactul suplimentelor cu vitamina D asupra riscului de diabet de tip 2.
Cercetătorii au descoperit că, timp de trei ani, 22,7% dintre participanții care au luat vitamina D au dezvoltat diabet de tip 2, în timp ce 25% dintre cei care au luat placebo au ajuns la diabet.