Ziua de 1 Decembrie este serbată cu fast peste tot în țară. De ziua națională a României, proprietarii de hoteluri din orașele mari ale țării ating vânzări record. Camerele sunt rezervate chiar și cu un an înainte. În anumite locuri, ultimele unități de cazare care mai sunt disponibile ajung să coste enorm de mult.
În orașul smart al României, ultimele camere rămase se vând acum de patru ori mai scump decât în mod obișnuit.
Ca în fiecare an, turiștii se înghesuie să viziteze orașul Alba Iulia de Ziua Națională a României. În acest oraș, în anul 1922, regii Ferdinand și Maria au fost încoronați.
Turiștii care nu au mai găsit camere în zonă și nici nu sunt dispuși să plătească sume exorbitante pe o noapte de cazare au rezervat și vor umple aproape toate pensiunile și hotelurile pe o rază de 100 de kilometri în jurul orașului Alba Iulia, potrivit unui studiu al Ibis Continental Hotels.
”În acest context, locurile de cazare din județul Alba au fost rezervate pentru minivacanța de 1 Decembrie cu mai bine de un an în urmă, iar puținele locuri rămase libere au ajuns să fie puse în vânzare cu tarife de patru ori mai mari comparativ cu un weekend obișnuit”, arată studiul.
Pentru că se așteaptă o afluență mare de vizitatori în oraș de Ziua Națională, este evident că, din punct de vedere al cazărilor, va fi o mare provocare. Se va apela la orice formă de cazare posibilă (pe lângă cele clasificate fiind luate în calcul și cazările la rude, cunoscuți, Airbnb sau alte forme de închiriere).
De asemenea, cazările în județele învecinate vor fi o variantă, dar aceasta doar cu acceptarea unui parcurs dificil în ziua de 1 decembrie, când autoritățile din Alba Iulia pregătesc mai multe zone de parcare în afara orașului de unde, cu autocare sau pe jos, lumea se va îndrepta spre Piața Unirii.
„Acest lucru face, însă, ca Sibiul, Clujul, Deva, chiar și Sighisoara sau orice alt oraș aflat la cel mult 100 de kilometri de Alba Iulia să devină o opțiune de cazare pentru acele zile. Hotelurile din Sibiu, spre exemplu, au oferte speciale prin care reușesc să atragă turiștii de 1 decembrie, iar asta face ca deja ele sa fie rezervate aproape în totalitate”, a declarat Călin Ile, directorul general al Ibis Continental Hotels.
În paralel, și alte orașe din țară organizează evenimente pentru a marca Centenarul. Se așteaptă, spre exemplu, ca Bucureștiul să aibă și el manifestări speciale care să atragă turiști veniti sa vadă parada militară și poate chiar noua catedrală, care pare că va avea primele ceremonii de deschidere cu această ocazie.
„În astfel de momente se vede cât de importanta ar fi o infrastructură rutieră funcțională pentru a susține și dezvolta și alte sectoare ale economiei, cum ar fi turismul”, a afirmat Călin Ile.
El afirmă că, din păcate, autoritățile din turismul românesc nu reușesc să facă în așa fel încât această efervescență turistică să fie atinsă în mai multe perioade din an, și chiar mai mult decât atât, să atragă cu evenimentele respective un număr mare de turiști străini. România se bazează încă pe turistul autohton, care aduce 75% din încasările din turism la nivel național, fiind singura țară din Europa de Est cu balanță deficitară în turism (adică banii cheltuiți de români în străinătate sunt mai mulți decât cei aduși de străini în țară).