Cifre îngrijorătoare! Cât timp petrec copiii români pe telefoane și TV

Telefoanele, tabletele, televizoarele sau calculatoarele sunt nelipsite din casele noastre. Petrecem din ce în ce mai mult timp în fața lor, chiar ore întregi din zi, iar cel mai grav este că și copiii noștri fac la fel. Rezultatele unui studiu D&D Research arată că statul pe ecrane crește o dată cu vârsta.

Copiii din România cu vârste între 2 și 5 ani petrec în medie 3 ore pe ecrane, fie ele telefoane, tablete, televizor sau calculator. La 9 ani, media de stat pe tabletă sau la calculator se apropie de 4 ore.

Copiii între 2-5 ani stau în medie 3h și 4 minute pe ecrane (de orice fel: TV, tableta, calculator), iar copiii între 5-9 ani stau în medie 3h și 54 minute pe ecrane.

Timpul petrecut de copii în fața ecranelor poate scădea semnificativ, dacă părinții reușesc să stabilească și să impună reguli legate de accesul la acestea, dacă le oferă alternative precum ieșitul afară și dacă părinții înșiși reduc timpul petrecut la TV/telefon în preajma copiilor, spune Anca Popescu, psiholog și Qualitative Department D&D Research.

Psihologul avertizează că și părinții trebuie să își schimbe obiceiurile, dacă vor reducerea timpului petrecut de copii la ecrane, pentru că cei mici urmează frecvent exemplul adulților. Sfatul practic este ca părinții să nu folosească televizorul ca zgomot de fond, ci să îl pornească doar când au nevoie, să lase deoparte device-urile mobile la masă sau în momentele în familie și să nu introducă televizorul sau tableta în dormitor.

Aceasta atrage atenția că schimbările trebuie făcute lent, cu reducerea pentru început a 15 minute pe zi din timpul alocat telefonului, de exemplu.