Românii au încă încredere în economia țării. Maim mult, indicatorul, extrem de important pentru a previziona viitorul imediat, este în creștere.
ndicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a crescut în septembrie faţă de luna anterioară cu 0,5 puncte, până la valoarea de 50,5 puncte.
Raportat la aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul a crescut cu 5,1 puncte, această evoluţie datorându-se componentei de anticipaţii a Indicatorului.
Astfel, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut faţă de luna anterioară cu 2,6 puncte, până la valoarea de 62,2 puncte (minus 1,8 puncte faţă de aceeaşi lună a anului anterior). Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 2 puncte, până la valoarea de 44,6 puncte (plus 8,5 puncte comparativ cu septembrie 2017).
În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, în jur de 78% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,6999, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7358.
Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (septembrie 2019/septembrie 2018) a înregistrat o valoare medie de 4,49%.
„Sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă (faţă de valorile actuale) la leu, atât pentru scadenţele pe termen scurt (3 luni), cât şi pentru cele pe termen mediu (5 ani), peste 70% dintre participanţii la sondaj anticipând această evoluţie. Astfel rata medie a ROBOR cu scadenţa de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,67%, iar randamentul obligaţiunilor suverane denominate în lei cu scadenţa de 5 ani este de 4,65%. Ca urmare, având în vedere rata anticipată a inflaţiei, pentru scadenţele pe termen scurt, sunt anticipate în continuare dobânzi real negative”, se menţionează în comunicat.