Valul de previziuni nu tocmai optimiste în ceea ce privește viitorul economiei românești nu pare să fii alterat, încă, entuziasmul generat de creștere salariale dictate de stat. Dimpotrivă, creșterea dezechilibrelor bugetare și externe sau inflația nu au avut niciun efect.
Românii au încă încredere în economia țării. Maim mult, indicatorul, extrem de important pentru a previziona viitorul imediat, este în creștere.
ndicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a crescut în septembrie faţă de luna anterioară cu 0,5 puncte, până la valoarea de 50,5 puncte.
Raportat la aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul a crescut cu 5,1 puncte, această evoluţie datorându-se componentei de anticipaţii a Indicatorului.
Astfel, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut faţă de luna anterioară cu 2,6 puncte, până la valoarea de 62,2 puncte (minus 1,8 puncte faţă de aceeaşi lună a anului anterior). Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 2 puncte, până la valoarea de 44,6 puncte (plus 8,5 puncte comparativ cu septembrie 2017).
În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, în jur de 78% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,6999, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7358.
Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (septembrie 2019/septembrie 2018) a înregistrat o valoare medie de 4,49%.
„Sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă (faţă de valorile actuale) la leu, atât pentru scadenţele pe termen scurt (3 luni), cât şi pentru cele pe termen mediu (5 ani), peste 70% dintre participanţii la sondaj anticipând această evoluţie. Astfel rata medie a ROBOR cu scadenţa de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,67%, iar randamentul obligaţiunilor suverane denominate în lei cu scadenţa de 5 ani este de 4,65%. Ca urmare, având în vedere rata anticipată a inflaţiei, pentru scadenţele pe termen scurt, sunt anticipate în continuare dobânzi real negative”, se menţionează în comunicat.