În ciuda zvonurilor și chiar a statisticilor alarmante privind îmbătrânirea și îmbolnăvirea accelerată a populației, România este una dintre țările europene cu cele mai mari procente de oameni apți pentru muncă. Și am putea fi chiar primii din Europa dacă nu ne-ar fi lene și dacă salariile nu ar fi , încă, unele de mizerie.
România nu ocupă primele locuri în UE doar în topurile negative ci și în unele dintre clasamanetele pozitive. În ceea ce privește procentul de oameni apți pentru muncă în totalul populației suntem printre primii din Europa, depășiți doar de Croația și Italia, după cum arată un studiu al PwC România, citat de Profit.ro.
Reversul medaliei, însă, este că o bună parte dintre cei care ar putea foarte bine să muncească nu o fac, în ciuda faptului că pe piața locală este o criză fără precedent în ceea ce privește forța de muncă.
Salariile mici, ajutoarele sociale suficiente și poate chiar lenea fac ca circa 1 milion de români care ar putea să muncească să stea, defapt, acasă.
Studiul PwC relevă reforma educației ca unul dintre elementele fundamentale ale depășirii actualei crize, dar și ca un instrument pentru evitarea adâncirii acesteia. Dezvoltarea sistemului educațional poate fi în două etape, menite a grăbi efectele reformei.