Cele „140 de miliarde” în ajutoare pe care UE le va aloca Spaniei au devenit aproape un slogan politic, dar în spatele acestei cifre există o mulțime de mici detalii care fac practic imposibilă cheltuirea tuturor acestor bani.

Luni, planurile de „rezistență” vor fi prezentate din nou, însumând deja trei prezentări solemne, în mai puțin de trei luni:

  • 31 august 2020: La Casa de América, reuniune cu oamenii de afaceri și sindicatele Ibex, cu un discurs al lui Pedro Sánchez, intitulat: „Spania poate. Redresare, transformare și reziliență”.
  • 7 octombrie 2020: Prezentare în La Moncloa a ceea ce guvernul numește „Planul de redresare, transformare și reziliență pentru economia spaniolă”, cu 200 de invitați, inclusiv mari directori, sindicatele IBEX și toți miniștrii.
  • Luni, 16 noiembrie 2020: Guvernul configurează, la Moncloa, masa de dialog social pentru „Redresare, transformare și reziliență”, astăzi, cu oameni de afaceri, sindicate și 9 miniștri.

Și, în timp ce ceremoniile continuă, primul detaliu e în calendar, deoarece termenele limită ne presează și executivul trebuie să prezinte proiecte aproape contra cronometru, deoarece contactele anterioare cu Bruxelles-ul au început deja, dar, potrivit surselor executivului, calendarul presează:

  • Mai este timp până la sfârșitul anului pentru prezentarea primelor proiecte, așa că mai este o lună și jumătate pentru a prezenta planuri care nici măcar nu au început să fie elaborate și care ar trebui incluse în bugetele generale care sunt votate în perioada 30 noiembrie – 3 decembrie.
  • Ulterior, executivul comunitar are la dispoziție 4 luni pentru a accepta actele adiționale și poate valida proiectele în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie.
  • Și, în cele din urmă, la Ecofin poate dura încă o lună pentru ca acestea să fie ratificate și pentru a fi transferate avansurile și a primi fonduri.

Deci, dacă se înaintează cu viteză maximă, fondurile ar începe să sosească cel mai devreme din iunie. Scenariul de cheltuieli este foarte complicat. Ajutoarele pentru 2021 vor ajunge doar pentru a doua jumătate a anului 2021, notează Cadena Ser.

Cel de-al doilea detaliu ține de cheltuirea fondurilor, iar executivul pregătește deja un decret regal pentru simplificarea termenilor și procedurilor care trebuie să meargă în Congres în decembrie, pentru a intra în vigoare de la 1 ianuarie. Este un grup condus de Carmen Calvo, pentru a eficientiza sistemul de reglementare în timp record. Experiența ne spune că aceste subvenții nu sunt niciodată cheltuite pe deplin. Există chiar în Spania ceea ce economiștii numesc „graficul rușinii”.

Acest lucru a fost dezvăluit de Curtea Europeană de Conturi în raportul său cu privire la propunerea de cheltuire a acestui fond de reziliență. Raportul, emis pe 7 septembrie, relevă faptul că, între 2014 și 2020, Spania cheltuie doar 39% din ajutorul pe care îl primește. Restul de 61% se pierde din cauza lipsei de eficiență în procesare, a birocrației, a lipsei de proiecte sau a lipsei unui control eficient al cheltuielilor.

Absorbție proastă a fondurilor europene

Spania este a treia din coada „absorbției” fondurilor europene. Doar Croația și Italia stau mai prost, dar țări precum Slovacia, Malta, România sau Bulgaria sunt mai bune în cheltuirea fondurilor europene, fiind clasate chiar în fața Spaniei.

În timp ce Spania absoarbe doar 39% din banii pe care îi primește, la ani lumină distanță, Irlanda și Luxemburg cheltuiesc 69% din ceea ce primesc, iar Finlanda, 73%. Deci, există bani, dar lipsește eficiența instituțională. Și probabil există mult spațiu pentru propagandă. Aceste 140 de miliarde amenință să rămână, în realitate, la 54,6 de miliarde.