Producătorul de materiale de construcţii Carpatcement, subsidiara locală a grupului german HeidelbergCement, a raportat o cifră de afaceri de 195 mil. euro pentru 2012, în scădere cu 7% faţă de 2011.
Compania pune rezultatele negative pe seama condiţiilor meteo extreme din primele patru luni ale anului trecut şi pe scăderea pieţei cu 0,2% faţă de 2011, conform Institutului Naţional de Statistică.
În ciuda diminuării cifrei de afaceri şi a volumelor de vânzări, Carpatcement a obţinut o creştere de 12,5% a profitului faţă de anul anterior, în principal datorită măsurilor de restructurare a costurilor şi a creşterii veniturilor prin mixul de produse, prin integrarea pe verticală şi prin raportul calitate-preţ echilibrat. Profitul înregistrat de companie în 2012 este de 36 milioane euro faţă de 32 milioane euro, cât era în 2011.
La nivel de grup, HeidelbergCement a înregistrat o creştere de până la 2% a profitului, ajungând la o valoare de 545 milioane de euro. La nivel de vânzări, HeidelbergCement a obținut o creștere de doar 1,4% din cauza cererii slabe din Europa, la care a contribuit însă creșterea volumelor în America de Nord, Asia-Pacific și Africa.
Previziuni
”În măsura în care lucrările de infrastructură se vor situa la nivelul anului 2012, ne așteptăm la o stagnare a pieței, având în vedere faptul că nu se întrevede o evoluție pozitivă a puterii de cumpărare a populației. Dacă ritmul lucrărilor de infrastructură va scădea, atunci este posibil ca această scădere să se reflecte într-o scădere a pieței cimentului în 2013”, a declarat Florin Aldea, directorul general al Carpatcement.
În ceea ce privește evoluția cifrei de afaceri a Carpatcement, Aldea speră într-o stagnare. “Sperăm într-o reașezare a situației macroeconomice și de relansare economică a țării începând cu acest an și, de asemenea, pe o piață care depinde foarte mult de condițiile meteo, sperăm că vremea va fi favorabilă, astfel încât lucrările din construcții să poată fi demarate mai devreme comparativ cu anul 2012. Ar fi bine dacă anul acesta volumele vândute s-ar menține la nivelul anului trecut”, a menţionat Aldea.
Carpatcement are trei fabrici de ciment în România la Fieni, Deva şi Bicaz, cu o capacitate totală de producţie de 6,05 milioane de tone. Carpatcement împarte piaţa cu Holcim şi Lafarge.
Citiţi şi