Sofranul

„Aurul Rosu” cum era cunoscut in anitichitate, sofranul este cel mai scump condiment din lume. Un kilogram de sofran costa undeva intre 30.000 si 40.000 de dolari. Pretul urias este generat in primul rand de faptul ca pentru 1 kg de condiment trebuie recoltate aproape 250.000 de flori din care se opresc numai stigmatele (partea superioară a pistilului ce este divizata in 3) care apoi se usuca pana la pierderea a 4/5 din umiditatea lor. Al doilea factor care face din sofran un ingredient de lux este faptul ca este o cultura manuala ce nu suporta mecanizare decat in mica parte si exclusiv asupra solului.

Trufele albe
Cele mai faimoase dintre ciuperci, trufele reprezinta de secole „diamantele negre” ale lumii culinare. Cele mai scumpe dintre acestea sunt cele albe, intalnite preponderent in regiunile din nordul Italiei, Franta sau Croatia. Trufele albe din peninsula italica sunt insa cele mai apreciate si totodata cele care bat noi recorduri atat ca dimensiuni cat si ca pret de comercializare. Cea mai mare suma platita vreodata pentru o trufa alba a fost de 330.000 de dolari americani, pentru un exemplar de aproape 1,5 kilograme, descoperit in Italia, langa Pisa. Pentru exemplarele „banale”, de pana in 10 cm, pretul poate ajunge pana la 4.000 de dolari pe kilogram.

Caviarul de sturion european sau beluga
Un concurent serios la titlul de cel mai scump aliment din lume, caviarul provenind de la specia de sturion european cunoscuta ca beluga poate costa pana la  5000 de dolari pe kilogram. Pestele intalnit in bazinul Marii Caspice si al Marii Negre are nevoie de 20 de ani pentru a ajunge la maturitate si poate trai pana la 100. Din pricina braconajului si pescuitului excesiv, specia este una pe cale de disparitie iar importul icrelor de sturion este interzis in multe tari din lume, inclusiv SUA.
Icrele de beluga au culori ce variaza de la negru la violet sau alb palid. Acestea din urma, care provin de la exemplare de peste 100 de ani, sunt considerate cel mai rar caviar din lume iar pretul pentru un kilogram poate ajunge la 40.000 de dolari.

Foie Gras
Probabil al doilea cel mai popular aliment de lux din lume dupa caviar, foie gras-ul este una dintre delicatesele bucatariei Occidentale. Este produs din ficatul de rata (foie gras de canard) sau din cel de gasca (foie gras d’Oie), prin metoda ingrasarii excesive si fortate a animalului. In decursul procesului de ingrasare,care incepe de obicei cu 12 zile inainte de sacrificare, ficatul acumuleaza cantatitati masive de grasime,marindu-si de cateva ori dimensiunea normala. Foie gras-ul este consumat de obicei sub forma de pateu, dar si in diferite combinatii menite sa-i accentueze savoarea. Din pricina controverselor care insotesc modul de producere, foie gras-ul este interzis in cateva orase din America, printre care Chicago, dar se poate consuma fara probleme in restul lumii. Pretul? Undeva in jurul a 100 de dolari pe kilogram.

Carnea Kobe
O delicatesa provenind din Japonia, carnea de vita kobe este recoltata exclusiv de la specimenele de cornuta Taijma din rasa Wagyu, crescute pentru predispozitia genetica de a produce cea mai „marmorata” carne din lume. Inmultirea animalelor se face dupa reguli stricte si traditii secrete, iar animalele sunt hranite ocazional cu bere sau sake si primesc regulat sedinte de masaj de la crescatori. Toate aceste tratamente „exclusiviste” ajuta la producerea unei carni de vita care concureaza cu foie-gras-ul in fragezime si textura. Carnea Kobe contine cantitati importante de acizi Omega 3 si Omega 6 si se vinde cu 800 de dolari pe kilogram.