Cel mai important element de urmărit de fiecare actor în orice piaţă financiară (adică are tangenţă cu ea) este trendul. Chiar dacă ai văzut până acum piaţa în scădere, când valul pozitiv se profilează în grafice nu trebuie decât să te schimbi. Relaţia inversă rămâne valabilă. Limitele de schimbare ale atitudinii sunt simple, dacă vrei să te adaptezi la realitate: suport, rezistenţă, medii. Subiectivismul şi speranţa distrug capitalul!

Un avantaj oferit de piaţă pentru Jenel, Rodica şi Georgel este acela că bursa românească reacţionează cu întârziere la semnalele primite din exterior. Întârzierea are multe cauze: lipsa unei analize profunde a ceea ce se întâmplă în alte pieţe, lipsa unei analize serioase privind corelarea cu alte pieţe (în afară de jurnalismul de tip „piaţa românească s-a corelat azi cu …“), lipsa unei analize (şi aici mai profunde decât un formular trimis pe mail) a sentimentului celor din piaţă şi din afara ei, lipsa unei mase critice care poate să pună benzină pe scânteile care aproape că nu se văd şi altele. Piaţa românească devine din ce în ce mai mică, din tigru bursier s-a transformat în şoricel, iar acest proces, în detrimentul general.

Chiar nu mai există soluţii de îmbunătăţire a bursei în afară de câteva comunicate de presă privind tranzacţiile persoanelor iniţiate, sau a porţilor deschise săptămânal, sau a unor cursuri departe de ceea ce doresc investitorii? Din lipsă de creativitate, m-aş uita la ce fac alţii în momente de criză bursieră. Şi fac multe… Site-ul BVB publică statistici foarte interesante şi utile privind dinamica bursieră din 1995 până în prezent. În martie 2009, bursa de valori se află la nivelul anilor 2004-2005 privind numărul de tranzacţii şi al volumului bursier (măsurat în număr de acţiuni şi lei). Cum sună viitorul? Depinde pe cine întrebi: pentru unii, va fi luminos, de aur, pentru alţii, care compară cu ce fac alţii în materie de bursă şi promovarea ei, rămâne problematic atâta timp cât strategia nu se va schimba radical. Revoluţii la bursă nu s-au întregistrat. Numai evoluţii care, din nou, vor lua timp, pe când alţii se vor dezvolta rapid.

151-27837-2.jpg