Cinci armate pe care nici o forță terestră nu le poate învinge

Nimeni nu știe cum va arăta echilibrul puterii de luptă la sol în 2030 după Războaiele împotriva Terorii și Războaiele Reconsolidării Ruse. Dar cu siguranță există cinci puteri militare care vor face față oricărei confrunătări la sol cu armata lor.

Operațiunile de luptă terestre s-au schimbat dramatic de la sfârșitul Războiului Rece. Relativ puține operațiuni implică acum înfrângerea unei forțe similare din punct de vedere tehnologic și doctrinar, ducând la cucerirea sau eliberarea teritoriului, arată o analiză militară a publicației NationalInterest.

Dar majoritatea forțelor de luptă terestre din 2030 vor semăna cu cele mai letale forțe din prezent, cu unele schimbări importante.

Cele cinci armate care pot răspunde la întrebarea ”cum construim o armată puternică

India

Este armata pregătită să stea alături de cele mai de elită forțe de luptă terestre din lume. Armata indiană rămâne bine pregătită pentru lupta de intensitate împotriva Pakistanului.

În timp ce echipamentele armatei indiene au rămas în urma competitorilor, India are acum acces la aproape toată tehnologia militară. Rusia, Europa, Israel și SUA își vând toate echipamentele Indiei, completând un complex industrial militar în creștere.

Franţa

Dintre toate țările europene, Franța are cea mai capabilă armată letală în viitor. Franța crede în necesitatea forțelor terestre eficiente pentru a îndeplini rolul de pion esențial în politica mondială.

Armata dispune de echipamente moderne de comandă și comunicații și este coloana vertebrală pentru majoritatea forțelor multilaterale ale UE. Armata se bucură de sprijinul celorlalte două servicii franceze.

Marina franceză are capacități expediționare credibile, iar Forțele Aeriene s-au concentrat tot mai mult pe operațiuni de sprijin, inclusiv pe transport și recunoaștere. Caracterul modular, profesional al armatei o face ușor de desfășurat în diverse teritorii.

Rusia

Îmbunătățirea economiei a permis mai multe investiții militare, în special în forțele de elită, care au ajutat Rusia să câștige războiul din Cecenia.

În 2008, armata rusă a învins rapid Georgia iar în 2014 a purces la confiscarea Crimeei. Acestea pot fi numite Războaiele Reconsolidării Ruse, conflict care poate nu s-a încheiat încă.

Armata rusă va rămâne o forță letală în 2030, dar va avea unele probleme. Accesul la tehnologie ar putea deveni o problemă mjoră în viitor. Forța umană ar putea fi și ea problematică, deoarece armata pare blocată între vechiul model de recrutare și sistemul de voluntariat.

Vecinii Rusiei vor continua însă să se teamă de mărimea și priceperea armatei ruse, în special în așa-numitele războaie „hibride”.

America

Armata SUA continuă să aibă acces la un sistem formidabil de inovație militară. În timp ce unele dintre echipamentele folosite de armata SUA încă datează din eoca Războiului Rece, aproape toate au suferit o serie de modernizări pentru a le aduce la standardele războiului modern, în rețea.

Armata are cea mai mare gamă de drone de recunoaștere din lume, conectându-le cu focuri letale și precise. Armata SUA ar trebui să rămână cea mai puternică forță de luptă terestră din lume în 2030.

China

De la începutul anilor 1990, Armata Populară de Eliberare s-a angajat într-o reformă aprofundată a forțelor sale terestre.

Elementele PLA au acționat ca garanți ai unor facțiuni politice specifice din cadrul Partidului Comunist Chinez. În plus, era în care China s-a concentrat pe energia terestră în detrimentul puterii maritime și aeriene s-a încheiat decisiv.

PLA nu benficiază de aceeași finanțare ca armata SUA, dar are acces la forță de muncă și controlează resurse mai mari decât aproape orice altă armată din lume. Singurul lucru care îi lipsește este experiența din lumea reală.