Guvernul grec mizează pe negocieri-expres cu troica CE-BCE-FMI, pentru a nu strica "imaginea bună" creată la preluarea preşedinţiei, dar creditorii Greciei văd peste tot numai probleme rămase în suspensie.
În ape necunoscute pluteşte în acest moment echipa economică a guvernului grec, aşteptând apropiata vizită a troicii care va însemna începerea unei serii de negocieri extrem de critice cu privire la mersul economiei greceşti. Chiar dacă guvernul grec urmăreşte ca negocierile cu şefii troicii, care se aşteaptă să înceapă în perioada următoare, să ducă la una dintre cele mai liniştite şi rapide evaluări realizate până acum, pentru moment intenţiile creditorilor rămân necunoscute, , scrie RADOR, citând Eleftherotypia.
Beneficii de imagine
Această dorinţă a guvernului grec este direct legată de intenţia sa de a obţine beneficii de imagine de pe urma preşedinţiei greceşti în perspectiva alegerilor europene din luna mai, ceea ce face ca îndeplinirea obiectivelor stabilite să fie singura cale pentru Palatul Maximou (sediul guvernului grec n.trad.) şi Ministerul de Finanţe.
După cum precizează surse guvernamentale, "nu se poate ca cel ce prezidează UE să fie pus la colţ de troică". Aceleaşi surse estimează că de această dată negocierile vor fi mai calme, în special pentru că "Grecia a demonstrat că a intrat deja pe o traiectorie de restructurare a problemelor cronice pe care le prezenta de zeci de ani, iar acest lucru este bine cunoscut de partenerii noştri"…
Agenda cuprinde negocieri asupra unor probleme care ascund riscul de a arunca în aer scenariul pozitiv construit de Palatul Maximou, deoarece privesc:
Valoarea golului bugetar din 2014.
Măsurile de acoperire a golului bugetar din 2014
Problemele rămase în suspensie în discuţiile cu evaluatorii la sfârşitul anului 2013 (concedieri colective, anularea impozitelor în favoarea unor terţi etc.)
Acoperirea golului de finanţare şi condiţiile noului împrumut
Metoda de gestionare a datoriei greceşti.
Calendarul este însă extrem de strâns. Prima dată-cheie este cea din 27 ianuarie deoarece Grecia doreşte ca până atunci să se ajungă la un acord cu troica pentru ca Eurogroup să aprobe acordarea tranşei în valoare de 4,9 miliarde de euro restantă din 2013. În caz contrar, guvernul va fi nevoit să iasă pe pieţe cu bonuri de tezaur. Această soluţie va umfla încă şi mai mult datoria greacă şi va pune piedici în îndeplinirea obiectivului stabilit de premier şi de ministrul grec de finanţe de a ieşi pe pieţe cu obligaţiuni pe cinci ani.
Însă, din cauza valorii mari a tranşei restante din 2013, partea greacă este îngrijorată ca nu cumva această tranşă să fie spartă din nou în mai multe sub-tranşe, cum s-a întâmplat la şedinţa Eurogroup din luna iulie, şi ca nu cumva acordarea acestor sub-tranşe să fie în strânsă legătură cu îndeplinirea anumitor precondiţii, ceea ce ar însemna o nouă presiune continuă din partea troicii pe parcursul anului 2014.
În acelaşi timp, scopul părţii greceşti este ca la prima şedinţă Eurogroup a anului, partenerii Greciei să-şi asume angajamente concrete cu privire la intenţiile lor referitoare la gestionarea datoriei greceşti şi la acoperirea golului de finanţare. Însă după declaraţiile ministrului grec de finanţe pentru Financial Times, se consideră sigur că partea greacă nu va discuta eventualitatea unei noi ştergeri de datorie. Dimpotrivă, partea greacă s-a alăturat liniei Berlinului şi pur şi simplu aşteaptă ca în perioada următoare să fie anunţate condiţiile pentru scăderea dobânzilor şi pentru noile date de scadenţă ale obligaţiunilor.
Sursa: RADOR