Desi au gestionat i 2000 un volum de prime semnificativ mai mare, itre comisioanele icasate de primii doi brokeri de pe piata, Marsh Srl si KaRo Servicii de Asigurari si urmatorii, respectiv Gras Savoye, London Brokers si EOS Risq, nu se observa nici o diferenta. Dimpotriva. La un volum de prime intermediate de 5,2 milioane USD, KaRo Servicii de Asigurari a icasat comisioane i valoare de 5,5 miliarde lei (aproximativ 250 mii USD). in acelasi timp, Gras Savoye a icasat 400.000 USD, gestionind prime de circa 4,1 milioane USD.
O precizare se impune. Scoase din contextul rezultatelor financiare, icasarile din comisioane nu reflecta i nici un caz performantele unui broker de asigurari. Unul din motive tine de asa- numitele polite de asigurare icheiate i regim de „fronting”. Acestea sunt contracte de asigurare cedate i totalitate i reasigurare, compania care le-a icheiat beneficiind doar de un comision din partea reasiguratorului. Cum comisionul este mult mai mic decit veniturile din prime pe care compania le-ar fi icasat daca ar fi retinut o parte din risc, acest lucru afecteaza, evident, si brokerii care au intermediat afacerea.
Pe de alta parte, primii trei brokeri de pe piata romineasca sunt subsidiare ale unor companii internationale, iar multe din afacerile care vin prin retea sunt polite i regim fronting. Afacerea se face i strainatate, iar sucursala emite doar o polita locala, icasind o mica parte din comisionul itregii afaceri.
O alta explicatie a diferentei mari de comisioane icasate pentru acelasi volum de prime intermediate tine de negocierile propriu-zise si de conditiile pe care fiecare broker i parte le obtine i urma acestor negocieri. Departe de a fi doar simpli intermediari, brokerii ofera clientilor atit servicii de consultanta i asigurari, cit si cele de managementul riscurilor. Comisioanele icasate de acestia difera, asadar, si i functie de pachetul de servicii oferit clientilor.
O ultima observatie vizeaza perioada raportarilor. Fiind vorba de polite icheiate pentru perioade de 12 luni, raportarea cifrei de afaceri pentru 2000 include comisioane pentru politele icheiate i anul anterior si icasate i 2000. in acelasi timp isa, nu cuprinde comisioanele icheiate i ultima parte a lui 2000. „intr-o piata cu o dinamica atit de accentuata ca aceea a asigurarilor, diferentele pot fi semnificative”, declara Valeriu Rosu, director general la KaRo Servicii de Asigurari.
Raportate la cifra de afaceri a grupurilor internationale din care fac parte sau cu care au relatii de parteneriat, icasarile subsidiarelor din Rominia sunt simbolice. AON Grup, unul dintre liderii mondiali, a avut, de pilda, i 2000, un volum de activitate de 7,375 miliarde USD. in acelasi timp isa, partenerul din Rominia, KaRo Servicii de Asigurari, desi una din fruntasele pietei locale, abia a reusit sa adune 5,5 miliarde lei. Alta scena, alti actori…
Cu toate acestea, i portofoliile brokerilor de asigurari se regasesc, practic, toate companiile importante ce activeaza i Rominia. in domeniul telecomunicatiilor, de pilda, cei trei operatori de telefonie mobila, Mobil Rom, MobiFon si Cosmorom, sunt impartiti itre Gras Savoye, London Brokers si KaRo Servicii de Asigurari, i timp ce Continental Automotive a icheiat asigurari prin intermediul EOS RISK.
Cum vad brokerii evolutia pietei asigurarilor i acest an? „Asigurarile de viata vor creste itr-un ritm mai accentuat, opineaza Bogdan Andriescu, directorul EOS RISQ. in privinta asigurarilor non viata, cresterea va fi mult mai lenta. in opinia aceluiasi interlocutor, activitatea brokerilor depinde i acest moment de configuratia companiilor din Rominia. „Circa 99% din companiile straine de pe piata isi asigura atit activele, cit si personalul. in ce priveste firmele cu capital de stat, decizia apartine managementului, neexistind o obligatie din partea actualului APAPS de a icheia polite de asigurare”, spune Andriescu.