Nu este nevoie să economisiți bani cu anii pentru a vizita locuri minunate, pline de istorie și de poveşti fascinante. Deși destinaţiile externe par o provocare pentru buzunarul oricărui român, acest lucru nu ar trebui să vă descurajeze. Dacă știți câteva ponturi, puteți, cu bani relativ puțini, să explorați, să aflați cum gândesc alți oameni și să învățați lucruri noi. Iar un prim sfat este să alegeți Europa. Aici găsiți, mai ales dacă vă faceți rezervarile cu șase luni înainte, zboruri foarte ieftine. Astfel, puteți plăti pe transport chiar mai puțin decât dați pe un bilet de tren între două localități din România. Deși variante sunt multe, fiecare stat european având numeroase locuri demne de vizitat, ne-am rezumat să vă prezentăm o listă de cinci capitale europene unde puteţi petrece o vacanţă ieftină şi frumoasă.
Paris, artă şi gastronomie
Pentru capitala Franței puteți accesa o ofertă de 270 de euro, de trei zile şi 2 nopţi, în luna iunie, care include transportul şi cazarea. Zburați cu Blue Air, iar în aproximativ două ore ajungeți pe aeroportul Beauvais Tille şi vă cazați la Hotel Brady Gare De L‘Est, chiar în inima Parisului. De la aeroport luați autobuzul care ajunge chiar în centru. Călătoria durează aproximativ o oră şi 15 minute.
Hotelul la care veți sta are trei stele şi se află în apropierea staţiilor de metrou Château d‘Eau şi Strasbourg Saint-Denis. Cazarea are avantajul faptului că în apropiere se găsesc staţii de metrou, gări, dar şi restaurante şi obiective turistice. Un bilet de metrou costă doi euro şi poate fi folosit şi pentru autobuz. Cel mai rentabil este să cumpărați un pass de 10 călătorii care costă aproape 14 euro.
Ce vizităm?
Dacă ajungeți în Paris este obligatoriu să vizitați muzeele, catedralele, monumentele şi centul oraşului. Champs Eysées, turnul Eiffel, muzeul Luvru, catedrala Notre Dame și palatul Versailles sunt obiective de neratat. În multe din muzee, accesul tinerilor până în 25 de ani este gratuit. În Turnul Eiffel se poate urca fie cu liftul, fie pe scări. Cu ascensorul, până în vârf, preţul biletului pentru adulţi este 15 euro, pentru cei ce au până în 24 de ani este 13 euro, iar copiii sub 4 ani au gratuitate. Colecţiile permanente ale Muzeului Luvru pot fi vizitate pentru 12 euro, însă tinerii europeni cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani și studenţii la arte au acces gratuit.
Ce şi unde mâncăm?
Gusturile franţuzeşti sunt unice şi apreciate în toată lumea, aşa că nu puteți părăsi Parisul fără să încercați gastronomia franceză. O masă la un restaurant foarte vizitat de turişti poate să coste între 30-40 de euro, însă există şi o variantă mai rentabilă: la restaurantele din Cartierul Latin meniul costă în 10-15 euro. Puteţi alege patiseriile dei la orice colț de stradă, unde un croissant cu jambon și brânză costă 2-3 euro, un sandviș este 4-5 euro.
Praga,
«inima Europei»
Capitala Cehiei, “inima Europei” sau “oraşul de aur”, Praga este o destinaţie potrivită pentru romantici, dar şi pentru fanii arhitecturii. Un sejur de trei zile costă 220 de euro, având zborul – cu Czech Airlines, companie aeriană de linie – şi cazarea incluse. De la aeroportul Ruzyne puteţi ajunge în oraş în 30 de minute, cu un autobuz pentru un tarif de doi euro. Cazarea va fi la Hotel Residence Select de 3 stele, locaţie situată în centrul oraşului Praga care le permite turiştilor să se bucure de toate atracţiile turistice din zonă, cum ar fi Piaţa Wenceslas sau Charles Bridge. Prețul unui bilet de autobuz în Praga este de un euro.
Ce vizităm?
Puteţi petrece o zi întreagă relaxându-vă în grădinile Castelului din Praga. Aici puteți explora galeriile castelului, vizitați mai multe biserici sau sediul Guvernului Republicii Cehe. Intrarea costă 13 euro de adult sau 20 de euro pentru o familie.
Centrul vechi este o comoară pentru cei care preferă să se plimbe în aer liber, pe străduţele înguste pline de cafenele şi magazine de tot felul. O altă atracţie turistică este Podul Carol, care candidează cu succes la titlul “cel mai frumos pod din lume”.
Ce şi unde mâncăm?
O masă de două persoane la un restaurant mediu, cu 3 feluri de mâncare, costă în jur de 40 euro. Dacă bugetul tău este limitat şi totuşi vrei să te relaxezi la restaurant, poţi opta şi pentru locaţii mai ieftine, unde meniul pentru două persoane începe de la 20 de euro.
Londra și ceaiul de la ora 5
Vara aceasta, cu 250 de euro, puteți vizita Londra pentru trei zile. Zburați cu Ryanair şi aterizați în circa două ore şi jumătate pe aeroportul Stansted. Pentru a ajunge în centrul oraşului, din aeroport puteți lua trenul (12 lire sterline) sau autobuzul (8-10 lire). Hotelul la care veți sta se numeşte Hotel Ibis London, are două stele şi se află în cartierul Stratford. Londra stă bine la reţele de transport public, dar cel mai bun și rapid mijloc de transport este metroul.
Pentru a reduce cheltuielile, puteţi achiziţiona Travelcard Oyester, din orice staţie de metrou. Pentru a folosi o zi un travel card va trebui să plătiți 7.20 lire. Transportul public este gratuit la achiziționarea London Pass, prin intermediul caruia aveți reduceri la mai multe obiective turistice.
Ce şi unde mâncăm?
Englezii sunt renumiţi pentru mic-dejunul copios pe care îl servesc. Meniul standard de mic dejun se găseşte în toate restaurantele Londrei şi nu costă mai mult de 6 lire. Masa de prânz poate fi acoperită tot cu 6 lire, dacă alegeți un sandviş sau o placintă, împreună cu un fruct şi o băutură răcoritoare. Nu puteţi rata ceaiul de la ora 5, la care londonezii ţin foarte mult. Experienţa „5 O’Clock“, în funcţie de varietatea meniului şi prestigiul locaţiei, poate costa de la 20 de lire în sus. Masa de seară poate fi acoperită cu aproximativ 10 euro şi poţi mânca o plăcintă cu friptură şi rinichi, un burger sau fish&chips.
Ce vizităm?
Probabil cel mai aglomerat loc din Londra, Palatul Buckingham adună în fiecare zi, la ora 11.30, sute de turişti care vor să vadă cum se schimbă garda reginei.
Capitala Regatului Unit poate fi admirată de la 135 de metri înălţime, London Eye mândrindu-se cu titlul de „cea mai mare roată din lume“. Preţurile biletelor pentru a intra într-o capsulă a roții variază, dar pentru a vă bucura din plin de această experiență inedită este de ajuns să alegeți o cursă de 30 de minute, care costă 16 lire.
Amsterdam, capitala bunei dispoziții
Un city break de trei zile în Amsterdam, în luna iulie, costă 270 de euro. Zburați cu KLM și aterizați pe aeroportul Schiphol. Pe lângă biletul de avion, în acești bani aveți inclusă şi cazarea la Hotel Central Park, de trei stele. Transferul de la aeroport către centrul oraşului se poate face fie cu trenul, fie cu autobuzul, durează 30 de minute şi costă 4 euro. Hotelul Central Park are trei stele şi se află într-o zonă rezidenţială liniştită, în districtul Oud-Zuid, la 300 de metri de staţia de tramvai Amstelveenseweg. O metodă bună de a vă deplasa prin oraş este tramvaiul, însă foarte facile sunt şi autobuzul şi metroul. Vă puteţi achiziţiona un „strippenkaart”, bilet de 15 călătorii, care costă 6,5 euro. De altfel, o variantă foarte bună pentru explorarea oraşului Amsterdam este bicicleta. Închirierea unei biciclete costă 12 euro pe zi.
Ce şi unde mâncăm?
Cartofii prăjiți sunt foarte populari printre olandezi, mai ales dacă sunt serviţi alături de o bere. Pot fi găsiți peste tot, iar un cornet de cartofi prăjiţi cu un sos costă între 3 şi 5 euro. La restaurante veți plăti pentru un fel de mâncare între 10 şi 15 euro, pentru o pizza de la 10 euro în sus, iar un desert sau o bere costă 5 euro.
Ce vizităm?
Vizitarea atracţiilor turistice din Amsterdam este un pic mai costisitoare decât în alte orașe europene. Astfel, pentru fiecare obiectiv trebuie să vă alocați un buget cuprins între 15 și 18 euro. Dacă vă propuneți să vedeți mai multe locuri, puteți apela la agenţia Linbergh Tours & Tickets din Amsterdam, unde găsiți o serie de reduceri pentru vizitarea principalelor atracţii turistice ale oraşului
Amsterdamul, numit şi „Veneţia Nordului“, este un oraş care poate fi văzut şi de pe apă. Turul oraşului cu vaporașul durează o oră şi costă între 8,5 şi 15 euro. Heineken Experience – o vizită „all inclusive“ la vechea fabrică de bere – nu trebuie ratată. De asemenea, o altă atracție a capitalei Olandei este celebrul Cartier Roșu.
Berlin, de la zid la mâncare
Un sejur de trei zile în luna iulie costă aproximativ 200 de euro. Preţul include zborul direct cu Rynair, companie aeriană low cost, şi cazare la Hotel Ibis Berlin Mitte, cu mic dejun inclus. Hotelul se află la 11 kilometri faţă de aeroportul Schoenefeld, de unde puteţi lua trenul sau autobuzul (biletul costa 3-4 euro) pentru a ajunge în oraş. Hotelul se află în animatul cartier Prenzlauer Berg, la circa 10 minute de mers pe jos de Alexanderplatz.
Ce şi unde mâncăm?
Pentru cei care doresc să ia masa la restaurant, capitala Germaniei oferă mâncăruri din orice colţ al lumii. Preţurile variază în funcţie de aplasamentul şi de specificul localului. Un fel de mâncare care conţine carne porneşte de la 8 euro, iar unuil vegetarian de la 6 euro. Dacă nu vrei să pierzi timp la restaurante sau ai un buget limitat, poţi opta pentru diverse oferte de fast-food, cu specific german, turcesc sau asiatic.
Ce vizităm?
Una dintre atracţiile oraşului este Zidul Berlinului. Bineînțeles,nu poţi părăsi Berlinul fără o vizită la Poarta Brandenburg, cel mai frumos obiectiv turistic al orașului. Simbolul unificării Germaniei trebuie văzut de două ori: o dată ziua şi o dată noaptea, când este pus în valoare de o mulţime de lumini.