Whisky-ul este o băutură versatilă, care poate fi combinată ușor cu tot felul de ingrediente, în rețete de cocktailuri pe care le poți savura în orice sezon. Scotch-ul are darul de a fi mai proaspăt, cu gust mai ascuțit și, de multe ori, afumat. Prin urmare va fi ușor de alăturat unor băuturi mai aromate și pe alocuri mai dulcegi. Bourbonul are îndeobște un buchet mai plin, cu note ceva mai colorate, în care distingi adesea vanilie și miere și astfel poate fi mai lesne combinat cu ingrediente ceva mai amărui.

Whisky-ul este o băutură tare, asociată de cele mai multe ori sezonului rece sau zilelor ploioase, care te duc cu gândul la friguroasa Scoție, unde s-a născut. Cu toate acestea, asemeni altor băuturi spirtoase, el poate fi o bază bună pentru cocktailuri fresh, pe care le-ai savura mai degrabă într-o zi însorită, la terasă. Iată câteva idei simple:

 

Kentucky Buck

Zdrobiți într-un shaker o căpșună ceva mai mare și amestecați-o cu o măsură mare de suc de lămăie, câțiva stropi de sirop de zahăr (sau miere), două măsuri mari de bourbon și câteva picături de bitter. După ce amestecați bine cu multă gheață, strecurați într-un pahar înalt și adăugați până sus bere de ghimbir. Decorați cu câteva felii de căpșună și cu două trei frunze de mentă.

 

Old Fashioned cu soc

Într-un pahar plin cu gheață amestecați o măsură mare și jumătate de bourbon, o măsură mică de lichior de soc și căteva picături de bitter. Decorați apoi cu coajă de lămâie

 

White Scotch Punch

Într-un shaker, amestecați două măsuri mari de scotch , două măsuri de suc de ananas, una de suc de lime și o măsură mică de sirop de mentă. Amestecați bine și strecurați într-un pahar înalt plin cu gheață. Apoi decorați cu o felie de ananas

 

Strawberry Scotch Julep

Amestecați într-un shaker două capșuni mari tăiate felii, două lingurițe de zahăr și câteva frunze de mentă. Lăsați-le la macerat 15 minute, apoi adăugați două măsuri mari de scotch, o măsură mică de suc de lămâie și amestecați din nou. Strecurați combinația într-un pahar înalt plin cu gheață și decorați cu frunze de mentă

 

Basil Julep

Într-un shaker, amestecați câteva frunze de busuioc cu o măsură mare sirop de zahăr (sau miere). Adăugați apoi câteva cuburi de gheață, două măsuri mari de Irish whiskey și o măsură și jumătate de suc de lime și amestecați din nou. Strecurați rezultatul într-un pahar mediu plin cu gheață pisată și decorați cu câteva frunze de busuioc.

Autor: DRAGOȘ VĂRȘĂNDAN

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.