"Top 5 cuprinde primele cinci destinaţii care au înregistrat cel mai mare procent de creştere a numărului de accesări pe aplicaţia noastră de comparare în ultimii trei ani", precizează Jonathan Sepulchre, care se ocupă de piaţa franceză la Skyscanner. Este un top surprinzător, care dă peste cap unele clişee, relatează 20minutes.fr.
Prima destinaţie menţionată este Cuba. De la reconcilierea între Washington şi Havana, în 17 decembrie 2014, care a însemnat flexibilizarea embargoului american asupra Cubei, insula lui Fidel şi a lui Raul Castro a devenit din nou una din destinaţiile turistice de vârf, înregistrând o creştere cu 48% a accesărilor pentru capitala cubaneză din 2014 în 2015 pe site-ul Skyscanner. "Dezgheţarea relaţiilor diplomatice cu Statele Unite a readus în atenţie Cuba", afirmă Sepulchre.
Parcurgând oraşul Havana, turiştii vor observa repede că majoritatea maşinilor din Cuba nu sunt vechile automobile americane Chevrolet, ci maşinile Lada ruseşti. Ritmurile cântecelor samba, rumba, mambo sau cubaton sunt mereu pe placul vizitatorilor. Poliţia este omniprezentă, aşa încât siguranţa nu poate fi pusă la îndoială. "Cuba este o destinaţie exotică, în inima Caraibelor, care le place mult francezilor", apreciază expertul menţionat. Străzile sunt înviorate de clădiri hispano-coloniale viu colorate şi de turişti care beau la tot pasul cocktailuri cu rom.
Rusia a înregistrat o creştere cu 19% a căutărilor de zboruri în ultimii trei ani pe Skyscanner, iar capitala, Moscova, cu 27%. Turiştii pot merge la Moscova în Piaţa Roşie şi în raioanele din magazinul Gum fără teamă. Chiar dacă nivelul criminalităţii rămâne ridicat, mafia rusă nu este mai periculoasă decât orice alt sindicat al crimei. Ruşii nu se reduc la un alcoolic dependent de vodkă, ce trage cu kalaşnikovul în slip. În Rusia se consuma în 2012 o cantitate de 11,7 litri de alcool pe locuitor de peste 15 ani, faţă de 11,2 în Franţa, potrivit OECD. Nici rusoaicele nu sunt numai tinere cu minijup, cu tocuri înalte, în căutarea unui soţ din Occident.
În Moscova şi Sankt-Petersburg, iernile sunt foarte aspre (cu -30 de grade Celsius), dar la Soci, unde cresc palmieri, se înregistrează 6 grade Celsius. Vara este cald peste tot, chiar şi în Siberia. "Moscova şi Sankt-Petersburg au un însemnat patrimoniu istoric, bogăţii arhitecturale şi muzee care le plac francezilor", afirmă Jonathan Sepulchre. În capitală există magazine deschise 24 de ore din 24, taxiurile se găsesc foarte uşor, iar internetul este accesibil în metrou şi în parcurile publice. Potrivit departamentului de transporturi din Moscova, metroul moscovit deţine recordul mondial în privinţa respectării orarului de circulaţie a garniturilor (cu o punctualitate de 99,99%).
Turiştii nu au în Rusia grija vederilor de trimis la rude şi prieteni fiindcă ele practic nu există. Un motiv în plus pentru a admira colecţiile de la Ermitaj, a se scălda în lacul Baikal sau de a vizita Kremlinul.
Şi Capul Verde este una din tendinţele anului 2016, înregistrând cu 15% mai multe căutări pe Skyscanner din 2012. Situat în largul coastelor senegaleze, arhipelagul amestecă influenţe portugheze, africane şi sud-americane. Plajele goale, vulcanii, văile luxuriante şi arhitectura colonială îi seduc pe cei cărora le place să se odihnească. "Destinaţia este şi pe placul turiştilor mai sportivi, care pot face scufundări şi excursii. "Capul Verde este o destinaţie îndepărtată, dar abordabilă", mai spune Jonathan Sepulchre. În arhipelagul cântăreţei Cesaria Evora, oamenii fac şi altceva decât să danseze, să cânte şi să bea. Cultura ospitalităţii şi a amabilităţii – o îmbrăţişare poate dura şi câteva minute – este la mare preţ în rândul locuitorilor.
Deşi marile complexe hoteliere au început să invadeze plajele, Capul Verde nu cunoaşte deocamdată turismul de masă. Cine vrea să meargă dintr-o insulă în alta nu trebuie să aibă aşteptări prea mari de la compania aeriană naţională – TECV, pe care insularii o numesc "Transporte Atraso de Cabo Verde" ("transporturile întârziate ale Capului Verde").
Albania, cel mai sărac stat din Europa, ar putea înregistra în 2016 o dezvoltare a sectorului turistic, căutările pe Skyscanner crescând cu 10% spre ţara lui Ismail Kadare. "După succesul înregistrat de Muntenegru şi Croaţia, interesul pentru arcul adriatic este în plin avânt. Albania şi Slovenia oferă un turism în natură, având multe parcuri naţionale", afirmă profesionistul menţionat.
Căruţele trase de măgari, traficanţii de arme, droguri şi organe umane, precum şi prostituatele strident fardate nu se află la tot pasul în Tirana, contrar a ceea ce se crede. Albania, ţară presărată cu minibuncăre din vrema dictaturii lui Enver Hogea, încearcă să construiască o democraţie. La Tirana, clădirile în stil stalinist au fost zugrăvite în culori vii, schimbând aspectul străzilor. Sistemul de transport albanez nu este foarte bine pus la punct, iar întreruperile de curent electric sunt frecvente, însă ţara, un fel de India a Europei, merită să fie vizitată, având peisaje incredibile la laguna Karavasta, munţi impresionanţi, Riviera sa (una din ultimele coaste virgine din bazinul mediteranean), ruine antice şi bizantine, câteva moschei otomane şi o faună bogată în parcurile naţionale.
Din cele 3 milioane de albanezi, 70% sunt musulmani. Enver Hogea dorea ca Albania să fie "prima ţară atee din lume" şi a reuşit acest lucru, ţara fiind un model de stat laic. Singurele femei cu văl sunt bătrâne… catolice.
Potrivit Skyscanner, Slovenia a înregistrat în 2015 cea mai mare creştere a numărului de căutări – 19%. Capitala slovenă, Ljubljana, este un oraş pitoresc, fără bulevarde largi drepte şi imense clădiri comuniste sau statui gigantice din epoca sovietică. Ljubljana este noua capitală verde a Europei în 2016, aflată la distanţă nu prea mare de Paris, prin urmare la îndemâna turiştilor dornici de călătorii în alte ţări.
Sursa: Agerpres