5 greșeli frecvente de îngrijire a plantelor suculente. Aceste plante care stochează apă, originare din medii aride, sunt printre cel mai ușor de întreținut datorită naturii lor care necesită o îngrijire redusă. Asta nu înseamnă că sunt invincibile. Când vine vorba de greșelile de îngrijire, s-ar putea ca, uneori, să supra-alimentați aceste plante de apartament.
Sunt plante rezistente la secetă și supraviețuiesc în condiții climatice aride
Plantele suculente, „succulentus” în latină, sunt plante care au în componență părți mai mari, îngroșate, cărnoase, care acumulează și rețin apă la interior, pentru a putea supraviețui și în condiții nefavorabile din punct de vedere climatic.
Dacă le aveți în casă, știți că sunt plante rezistente la secetă și supraviețuiesc în condiții climatice aride, fără să aibă nevoie de o îngrijire aparte. Au frunze, tulpină, dar și rădăcină cărnoasă, prin dezvoltarea țesutului de stocare a apei.
Greșelile obișnuite, cum ar fi udarea excesivă sau lumina insuficientă, pot face ca plantele suculente să arate lipsite de viață.
Dacă doriți să aflați unde greșiți, iată cele mai frecvente cinci erori, pe care trebuie să le evitați, așa cum vă sfătuiesc experții citați de Livingetc.
1. Lipsa luminii
Cea mai frecventă greșeală este lumina insuficientă pentru plantele de interior.
Deși plantele suculente s-ar putea să nu fie cele mai bune plante de interior pentru spațiile orientate spre nord, există modalități de a evita acest lucru, cum ar fi plasarea lor pe un pervaz însorit.
„Plantele suculente prosperă în lumină puternică”, spune Richa Kedia, fondatorul Simplify Plants.
„Dacă încep să devină închise la culoare, probabil că nu primesc suficientă lumină solară.
Așa că ar trebui să le mutați într-un loc mai luminos, dar faceți acest lucru treptat pentru a preveni un șoc brusc asupra plantei”.
Plantele suculentele au nevoie de cel puțin șase ore de lumină solară directă pe zi, pe care o pot primi doar de la o fereastră orientată spre sud”, spune Paris Lalicata de la The Sill.
2. Prea multă sau prea puțină apă
O altă greșeală obișnuită este udarea în exces a plantei suculente, fie prin udarea neregulată, făcând să aibă un miros urât. La fel se întâmplă și dacă le udați foarte rar.
„O udare mai slabă poate determina declinul unei plante suculente”, spune Paris. „Există o concepție greșită, conform căreia, deoarece plantele suculentele sunt tolerante la secetă, au nevoie doar de o picătură de apă.
Dar ar trebui să utilizați metoda de înmuiere și uscare atunci când vine vorba de udare. Odată ce solul este complet uscat, trebuie să-l înmuiați complet pentru a hidrata pământul în mod uniform și complet”, explică ea.
Pe de altă parte, poate fi la fel de ușor să udați plantele în exces. „Cea mai frecventă greșeală este udarea excesivă, care poate duce la putrezirea rădăcinilor”, spune Richa.
„Udarea excesivă se poate întâmpla și dacă planta nu primește suficientă lumină”, spune Paris. Acest lucru va provoca reținerea umidității în sol.
3. Utilizarea pământului necorespunzător
Folosirea unui pământ necorespunzător poate afecta plantele suculente. „
Pământul obișnuit pentru ghivece reține prea multă umiditate, ceea ce duce la ofilire”, spune Richa. „Folosiți un cactus sau creați-vă singur un pământ obișnuit pentru ghiveci amestecat cu nisip sau perlit pentru un drenaj mai bun”, sugerează el.
Adăugarea perlitului în amestecul pentru ghivece poate ajuta la reținerea apei și a umidității.
4. Ghivece mult prea mari
O altă greșeală comună este așezarea plantelor suculente în recipiente prea mari. „Sunt plante cu creștere lentă, cu sisteme de rădăcini mai puțin adânci”, spune Paris.
„Doar pentru că poate părea mare în partea de sus, nu înseamnă că sistemul radicular al acestei plante este la fel de dens”, afirmă Paris. De asemenea, cele mai bune jardiniere pentru plantele suculente ar trebui să nu fie foarte adânci.
5. Supraalimentare
Supraalimentarea plantelor suculente cu un îngrășământ bogat în nutrienți poate provoca mai mult rău, ducând la căderea frunzelor.
”Hrănește-le cu moderație, nu mai mult de o dată pe lună în timpul sezonului de creștere, cu un îngrășământ echilibrat, diluat, special pentru plante suculente”, sugerează Richa.