Prea puțină umiditate poate face ca frunzele să se usuce și să devină arse pe margini, în timp ce prea puțină apă poate crea mediul perfect pentru mucegai și dăunători. Găsirea celui mai bun nivel de umiditate din casă este cheia menținerii plantelor înfloritoare. Unele specii necesită umiditate mai mare, în timp ce altele preferă condiții mai uscate.
În cele din urmă, totul se rezumă la înțelegerea nevoilor specifice ale plantelor pentru a evita un echilibru nesănătos. Pentru a realiza acest lucru, experții vin cu cele mai bune sfaturi pentru a evita aceste greșeli care țin de umiditatea plantelor.
Iată care sunt aceste cinci greșeli, potrivit Homesandgardens
1. Nu verificați nivelul de umiditate al plantelor
Așa cum este important să înțelegeți condițiile ideale de temperatură, apă, lumină, sol și îngrășământ ale unei plante pentru o creștere sănătoasă, la fel este de important să aflați nivelurile optime de umiditate. Fără nivelul potrivit de umiditate din casă, plantele pot avea dificultăți precum: încetinirea creșterii, căderea frunzelor sau chiar daune legate de stres.
În general, plantele tropicale se dezvoltă în medii umede, între 60% și 80%, deoarece cresc în mod natural în medii umede precum păduri tropicale. Plantele de deșert sunt adaptate condițiilor uscate, aride și preferă umiditatea mai scăzută, de obicei între 10% și 30%. Suculentele și cactușii, care se găsesc adesea în climatele semi-aride, preferă umiditatea mai scăzută, variind de la 20% la 40%.
Pentru plantele originare din păduri cu modificări sezoniere de umiditate, un nivel moderat de umiditate de 40% până la 60% este de obicei cel mai bun. Aceste plante se pot adapta, de obicei, la diferite umidități, dar necesită o anumită consistență pentru a se dezvolta. Plante precum orhideele și ferigile care se dezvoltă în medii umede, preferă adesea niveluri de umiditate de peste 50%, multe tipuri preferând o umiditate de 60% până la 80%.
Pentru a monitoriza cu exactitate nivelul de umiditate, luați în considerare plasarea unui higrometru lângă plante. Acest lucru vă va ajuta să vă asigurați că se află în mediul potrivit pentru o creștere sănătoasă.
2. Vă bazați pe stropire pentru a crește umiditatea
„Nu vreau să o numesc o greșeală, dar stropirea este o metodă greșită obișnuită, care nu ajută pentru planta”, spune Justin Hancock, horticultor la Costa Farms. „Stropirea adaugă o creștere pe termen foarte scurt a umidificării, dar odată ce apa se evaporă, umiditatea este dispersată în jurul camerei, eliminând efectul de umidificare”, adaugă el.
Umiditatea temporară a suprafeței poate crea condiții ideale pentru problemele fungice, în special în spații cu circulație slabă a aerului.
Alegeți un umidificator de cameră sau grupați plantele împreună pentru a crea un microclimat stabil cu umiditate naturală mai mare. Umidificatoarele, în special cele cu higrometre încorporate, sunt o modalitate extrem de eficientă de a crește umiditatea, pentru a menține plantele fericite.
3. Neutilizarea tăvilor cu pietricele în mod corespunzător
Deși tăvile de pietricele umplute cu apă, plasate sub plante, sunt recomandate pentru creșterea umidității, ele nu modifică semnificativ nivelul de umiditate, avertizează horticultorul Gail Pabst, de la National Garden Bureau.
„Această metodă ar fi eficientă dacă aerul umidificat s-ar ridica direct la plantă și ar rămâne concentrat în jurul ei”, explică Gail. În schimb, umiditatea se dispersează în întreaga cameră, în loc să rămână concentrată în jurul plantei.
Acest lucru nu înseamnă că tăvile cu pietricele nu pot fi folosite pentru a crește umiditatea. Este vorba doar despre modul în care le folosiți. Plasarea plantelor într-un spațiu mai mic, închis, cum ar fi un dulap de sticlă, ajută la reținerea umidității, făcând tăvile mai eficiente.
4. Amplasarea plantelor în apropierea surselor de umiditate redusă
Plasarea plantelor în spații natural umede, cum ar fi băi, bucătării sau spălătorii, este recomandată speciilor iubitoare de umiditate. Anumite plante de apartament pot ajuta la absorbția excesului de umiditate și la reducerea condensului, făcându-le alegeri excelente pentru aceste spații.
Caracteristicile care creează umiditate ridicată în aceste spații – dușuri, sobe, mașini de spălat vase și mașini de spălat rufe – conduc la fluctuații. Acest lucru poate stresa anumite plante de apartament, ceea ce duce la creșterea ciupercilor.
5. Udarea excesivă pentru a crește umiditatea
Se crede că udarea plantelor de apartament mai des pentru a menține solul umed va ajuta la creșterea umidității. În realitate, această abordare poate duce la putrezirea rădăcinilor. Umiditatea provine din umiditatea din aer, nu din solul prea umed.
Cea mai bună abordare este să udați plantele în funcție de nevoile specifice și să creșteți umiditatea folosind metode fiabile, cum ar fi un umidificator sau gruparea plantelor.
Justin Hancock explică: „Gruparea plantelor poate crea zone de umiditate, deoarece plantele eliberează umiditate prin frunze. Aceste tehnici controlate pot oferi o umiditate constantă fără a risca sănătatea plantelor”.