Cinci Intrebari

1. Pentru ce tip de calculator optati: desktop sau laptop?In mod curent acasa folosesc un laptop Compaq cu procesor Pentium. Folosesc laptopul pentru ca in deplasari e mai usor de folosit pentru scris. Folosesc si un telefon mobil pe care il conectez pentru a fi racordat la e-mail peste tot, pe unde merg. La birou folosesc un desktop cu un hard-disk cu o capacitate mai mare pentru a stoca diverse informatii. Atunci cand scriu literatura scriu de mana, dar cand scriu orice altceva, fie ca e vorba

1. Pentru ce tip de calculator optati: desktop sau laptop?

In mod curent acasa folosesc un laptop Compaq cu procesor Pentium. Folosesc laptopul pentru ca in deplasari e mai usor de folosit pentru scris. Folosesc si un telefon mobil pe care il conectez pentru a fi racordat la e-mail peste tot, pe unde merg. La birou folosesc un desktop cu un hard-disk cu o capacitate mai mare pentru a stoca diverse informatii. Atunci cand scriu literatura scriu de mana, dar cand scriu orice altceva, fie ca e vorba de scrieri economice, politice sau diverse articole, le scriu pe computer, si fac asta din 1995.

2. Cum folositi computerul in viata de zi cu zi?

Eu coordonez suplimentul economic al unui ziar, iar toata activitatea mi-o derulez cu ajutorul computerului: de la culegerea de date, pana la tehnoredactare si editare. Nici nu pot sa imi mai imaginez cum se facea presa inainte de computer. Il folosesc adesea si inainte de a ma duce la emisiuni televizate pentru a aduna informatiile necesare. Eu predau un curs la Academia de Studii Economice despre Medii economice internationale si folosesc laptopul, pe care il iau mereu dupa mine, pentru a face cateva demonstratii. Deci computerul imi foloseste si in activitatea didactica. Nu ma joc si nici nu vizionez filme, dar muzica ascult adesea. Ascult muzica de pe vremea cand eram adolescent, muzica ce se gaseste mai greu astazi, dar pe care o gasesc pe Internet.

3. Care sunt site-urile cel mai frecvent accesate?

Am o lista de circa 200 de site-uri ale unor institute si organisme internationale, pe care eu sau asistentii mei cautam noutati. Folosesc motorul de cautare Google (www.google.com) si serviciile de e-mail oferite de Hotmail (www.hotmail.com).

4. Va folosesc informatiile oferite pe Internet despre conflictul din Irak?

Zilele trecute am avut o emisiune televizata privitoare la razboiul din Irak si, cu o ora inainte, am consultat agentiile de presa: Mediafax, RomPress si agentiile straine pentru a-mi lua informatia actualizata. Computerul este principala mea sursa de informatie despre acest conflict.

5. Considerati ca Internetul reprezinta o amenintare la adresa cartilor?

Daca te uiti peste vastitatea oferita de Internet te gandesti cine va mai citi carti intr-o buna zi. Omenirea este pusa in fata unei rascruci, aceea dintre informatie si cultura.
Informatia nu inseamna totdeauna cultura. Cultura se poate sa nu iti ofere prea multa informatie, dar ar fi riscant sa ne multumim numai cu ceea ce ne ofera Internetul. Trebuie sa stim sa pastram un echilibru intre cele doua.