Mulţi inventatori se aşteaptă ca invenţiile lor să fie folosite de câţi mai mulţi oameni aşa încât şi beneficiul lor să fie pe măsură. Există însă şi excepţii. Unii inventatori ori nu au vrut, ori nu au reuşit să-şi licenţieze creaţiile, astfel că invenţiile lor nu le-au adus avere.
1.LED-ul
Când Nick Holonyak Jr. a inventat în 1962 primul LED utilizabil, el a prevăzut că, la un moment dat, această invenţie va lua locul becului inventat de Edison. Colegii lui Holonyak au fost de părere că acesta ar fi trebuit să primească premiul Nobel, însă el a spus cu umilinţă: "Este ridicol să te gândeşti că cineva îţi datorează ceva (…)". Pe atunci, Holonyak lucra la General Electric Company. Zece ani mai târziu, un student al acestuia, George Craford, a inventat primul LED de culoare galbenă şi a îmbunătățit factorul de iluminare al Led-urilor roșu și roșu -portocaliu de circa zece ori. Trebuie menţionat faptul că primul LED a fost creat în anii 1920, de rusul Oleg Vladimirovich, însă nu s-a găsit nici o întrebuințare a acestuia timp de câteva decenii. Prima corporație care a trecut la fabricarea LED-urilor pe scară largă a fost Monsato Corporation, realizând în 1968 LED-uri pentru indicare. Acestea au fost preluat de către compania Hewlett Packard și integrate în primele calculatoare alfanumerice.
2. Post-it-urile
Trei milioane de post-it-uri se vând în fiecare an la nivel internaţional, informeză mediafax.ro, care citează bbc.co.uk. Inventatorii lor au spus că nu s-au îmbogăţit de pe urma creaţiei lor, deşi au un trai confortabil, scrie sursa citată. Aceste hârtiuţe de notiţe au fost inventate de doctorul Spencer Silver, care în 1968 a inventat un anumit tip de adeziv care se dezlipeşte uşor şi poate fi refolosit. Timp de cinci ani, Silver a promovat invenţia sa exclusiv prin compania 3M, care şi-a asumat produsul. În 1974, colegul lui Spencer, Art Fry, a venit cu ideea îmbunătăţirii acestui produs. Astfel, în 1977, compania 3M a lansat oficial produsul, dar acesta nu a avut succesul contat. În 1978, compania a împărţit mostre gratuite, iar 90% dintre cei care le-au încercat au afirmat că vor cumpăra produsul. Până în 1990, când a expirat licenţa, brandul Post-it a aparţinut exclusiv companiei 3M şi a fost produs doar în Kentuky. După ce licenţa a fost cumpărată post-it-ul a început să apară şi în alte culori decât celebrul galben.
3. Puşca AK-47
Arma Kalashnikov, sau AK-47, a fost inventată de Mikhail Kalashnikov, soldat în Armata sovietică, în timp ce acesta se recupera în spital ca urmare a rănilor suferite în cel de-Al Doilea Război Mondial. Kalashnikov a pretins că a inventat această armă "în beneficiul" ţării sale. Oficial, între 70 și 100 de milioane de exemplare au fost fabricate până acum în întreaga lume, AK-47 fiind cea mai răspândită armă din lume.
4. Jocul Tetris
Programatorul rus Alexey Pajitnov a inventat jocul Tetris împreună cu colegii săi din cadrul centrul de cercetare finanţat de guvernul rus, în 1985. Pajitnov a început să primească drepturi de autor pentru invenţia sa abia după zece ani, când a înfiinţat The Tetris Company. Jocul, numit Tetris, s-a dovedit a fi ceva mai mult decât câştigător de concursuri locale. 25 de ani mai târziu, este încă jucat la nivel mondial şi a stabilit o serie de recorduri cu care puţine dintre jocurile actuale se pot mândri. S-au vândut până acum 125 de milioane de unităţi pentru 30 de platforme diferite, o performanţă ce a ajuns direct în Cartea Recordurilor. Mai mult de 74 de milioane de copii Tetris au fost vândute pentru dispozitive mobile, inclusiv pentru iPhone, fiind printre cele mai utilizate jocuri video pentru mobile din toate timpurile.
5. World Wide Web (www)
Sir Tim Berners-Lee a inventat World Wide Web-ul, cu ajutorul cercetătorilor de la laboratorul CERN din Geneva. Tim Berners-Lee, inventatorul internetului, spune că invenţia sa a cunoscut un succes rapid datorită faptului că a putut fi folosită gratuit.
Nu toţi inventatorii sunt motivaţi în munca lor de dorinţa de a face bani, ci unii vor să aibă o contribuţie la "binele comun", a declarat doctorul Tilly Blyth, de la Science Museum, citat de mediafax.ro.
"Tindem să ne concentrăm pe dezvoltarea comercială, însă în realitate avem de-a face frecvent cu cercetări susţinute din fonduri publice şi guvernamentale (…) Dacă te uiţi la iPhone te gândeşti că este o invenţie extraordinară a lui Steve Jobs şi a companiei Apple, dar dacă te uiţi la elementele vitale ale acestuia, precum ecranul, chip-ul şi procesorul – toate acestea îşi au originile în cercetări finanţate din fonduri guvernamentale", a mai spus Blyth.